Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 5 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Bizar besluit rond beste oorlogsserie 2024 is belediging voor kijker

We schreven al eerder over de beste Nederlandse oorlogsserie, en misschien zelfs wel internationaal, van 2024. Juist, het gratis te streamen De Joodse Raad. Een kraker die vroeg om meer, en we gaven in een eerder artikel aan dat een opvolger een logische stap zou zijn. Maar NPO zegt nee.

Er is eindelijk weer eens een Nederlandse serie die écht een hit is te noemen. Met een sublieme cast. Het scenario voor een opvolger ligt er al, met vast wederom een gedroomde topcast. What could possibly go wrong? Nou, dat moet je aan de NPO vragen.

NPO zegt nee tegen opvolger Joodse Raad

De NPO heeft het plan voor de ‘opvolger’ van oorlogsserie De Joodse Raad afgeschoten. Dat vertelde scenarist Roos Ouwehand in het NPO Radio 1-programma Met het Oog op Morgen. Ouwehand werkt inmiddels al anderhalf jaar aan het scenario voor de serie De Terugkeer, die zich afspeelt in het jaar nadat de Tweede Wereldoorlog was afgelopen.

“We hebben vorige week gehoord dat de NPO niet geïnteresseerd is in de oorlogsserie”, aldus Ouwehand. “Dat is een hele bittere pil en daar is het laatste woord nog niet over gezegd. De NPO vond de serie te ingewikkeld, omdat er te veel hoofdpersonages zouden zijn. Dat zou de kijker niet snappen.” Een behoorlijke belediging voor ons trouwe kijkers. De Terugkeer zou tien personages volgen. De hitserie Oogappels, die Ouwehand ook schrijft, volgt er meer dan twintig.

Geen verdere uitleg over cancelen oorlogsserie

De NPO wil niet zeggen waarom de serie er niet komt. “We doen geen mededelingen over interne processen”, zegt een woordvoerder. Wel zegt de NPO dat “we deze makers zeer waarderen”.

De Terugkeer zou worden gemaakt door vrijwel hetzelfde team als De Joodse Raad, de oorlogsserie die eerder dit jaar wekelijks anderhalf miljoen kijkers trok. Burgemeester Femke Halsema verwees in haar toespraak op de Dam naar een van de hoofdpersonages, Virrie Cohen. De verzetsstrijdster redde vanuit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg, waar Joodse mensen werden samengebracht voor transport, honderden baby’s.

“Tijdens het maken van De Joodse Raad kwam ik veel verhalen tegen die ik steeds interessanter ging vinden”, aldus Ouwehand. “Nederland lag in puin, het was een grote chaos. Ik wilde een mozaïekvertelling maken over allemaal personages die terugkeren naar Nederland. Mensen die te werk gesteld waren in het buitenland bijvoorbeeld.” Paula van der Oest zou de opvolger, net als De Joodse Raad, gaan regisseren.

De Terugkeer

Ouwehand en Van der Oest hebben oorlogsserie De Terugkeer ontwikkeld met de NTR. De NTR was zondag niet bereikbaar voor commentaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.