Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 13 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

De 11 beste sportdocumentaires van nu en waar je ze streamt

Tijd om heerlijk lui op de bank te oordelen over de bovenmenselijke inspanningen van anderen. Dit zijn de beste recente sportdocumentaires van het moment en waar je ze kunt streamen.

Een aantal jaar geleden kwam Manners al eens met de 21 beste sportdocu’s, maar sinds 2019 zijn er een hele hoop nieuwe en steengoede sportdocumentaires op onze radar verschenen.

Recente sportdocumentaires die je nu streamt

Een heel voetbalteam zelfs. Te beginnen met het pronkstuk van Netflix en ESPN, waardoor je de coronapandemie eventjes kon vergeten.

The Last Dance (2020) – Netflix

Geen basketbalfan? Geen erg. De boeiende hersenpan van een globale sportpersoonlijkheid met het psychotische ego ter grootte van een voetbalkathedraal is voer voor elke sportliefhebber.

IMDb: 9,1

Welcome to Wrexham (2022) – Disney+

Sprookjesverhaal uit Hollywood over de verkommerde voetbalclub van een verlaten mijnstad in Wales. Zowel de seriële sportdocumentaire als Wrexham F.C. is in handen van Ryan Reynolds (Deadpool) en Rob McElhenney (It’s Always Sunny In Philadelphia).

IMDb: 8,2

Cheer (2020) – Netflix

Over de waanzinnige eisen van de beste cheerleader-school in de Verenigde Staten en hoe moordende onderlinge concurrentie tegelijkertijd kan leiden tot triomf en verlies. Een onverwachte parel van een sportdocu op Netflix, al kon het eerste seizoen ons meer bekoren dan het tweede.

IMDb: 8,1

Tour de France: Unchained (2023) – Netflix

Geen fan van wielrennen? Geen erg, na het kijken van Unchained wel. Van dezelfde makers als Drive To Survive, de sportdocumentaire die van de Formule 1 opnieuw een populaire sport maakte (niet elk land kan rekenen op een Max Verstappen).

Mark Cavendish: Never Enough (2023) – Netflix

En dan kun je je meteen toewijden aan je nieuwe favoriete (kijk)sport. Never Enough gaat over de diepste dalen en hoogste vluchten van de beste sprinter aller tijden: de straatvechter Mark Cavendish.

IMDb: 7,5

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez (2020) – Netflix

Geen sportdocumentaire pur sang. Maar zonder meer de grootste emotionele rollercoaster op dit lijstje. Bijna ongeloofwaardig – maar toch waargebeurd – verhaal over Aaron Hernandez. Destijds een toptalent van het beste NFL-team in de Verenigde Staten, die plots beschuldigd wordt van moord. Van de eerste tot de laatste minuut (letterlijk!) word je gebombardeerd met nieuwe plotwendingen waardoor je op het puntje van je luie bank blijft hangen. Tip: ga er blind in en zoek niets op over Aaron Hernandez tot je de laatste aflevering hebt gezien. Sterker nog: bekijk niet eens de trailer hieronder.

IMDb: 7,4

Untold: Johnny Football (2023) – Netflix

Van het ene toptalent in American Football naar het andere. Johnny Manziel was een allesverslindende ster in het college football maar werd een van de grootste draft busts aller tijden. En dat, in recordtempo.

IMDb: 7,1

100 Foot Wave (2021) – HBO Max

Surfdocumentaire met een oceaan aan positieve recensies over het bedwingen van de grootste golven op aarde. Wij blijven liever ploeteren in Scheveningen, maar kijken doet geen pijn. Integendeel. 100 Foot Wave is een adembenemende sportdocu die niet mocht ontbreken op het lijstje.

IMDb: 8,1

Destination NBA: A G-League Odyssey (2023) – Amazon Prime

Splinternieuwe kijk op de vaak onmogelijke taak om je van de lagere G-League op te werken tot volwaardige NBA-speler. Keihard en even eerlijk, Destination NBA is de spirituele opvolger van Last Chance U.

IMDb: 7,0

Shaun White: The Last Run (2023) – HBO Max

Sportdocumentaire over de allerbeste snowboarder ooit die zo goed als alle Olympische medailles wegkaapte. Shaun White was tevens een ijzersterke skater. Maar het natuurtalent kende ook de gebruikelijke demonen die de kop op steken wanneer je als kind plots een wereldster wordt.

IMDb: 8,5

Schumacher (2021) – Netflix

Echt een heerlijke sportdocumentaire over een van de grootste legendes, zo niet de grootste, die de Formule 1 ooit heeft gekend. Je krijgt een compleet beeld van de coureur en het mens Michael Schumacher, die een stuk sympathieker blijkt dan vriend en vijand denken. Ook het tragische ski-ongeluk blijft niet onbesproken, waarbij zijn vrouw Corinna Schumacher zich hier voor het eerst en laatst over uitlaat in een interview.

IMDb: 7,4

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.