Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Record kwijt: tien jaar oude blockbuster herrijst en verslaat Avengers Endgame

Avengers: Endgame is twee jaar later (ja, de tijd gaat snel) met een box office van bijna drie miljard dollar nog steeds de grootste film ooit. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar wereldwijd.

Een record waarvan we dachten dat Marvel Studios de komende jaren comfortabel op de troon zou kunnen blijven zitten. Geen enkele andere franchise kan in de buurt komen, want Endgame is een climax van meer dan tien jaar aan films.

Avengers: Endgame wordt verslagen

Althans, dat zou je denken. De op één na grootste film aller tijden is namelijk een andere titel die ondertussen onder Disney valt: James Cameron’s Avatar. Tot Endgame uitkwam was dat de recordhouder.

Het verschil tussen die twee films is ‘slechts’ 7.4 miljoen dollar. Je zou denken dat Avengers: Endgame dus wel veilig is, gezien Avatar een oude film is die al lang de bioscoop uit is.

Klein probleem: dat is niet (meer) helemaal waar. Avatar wordt eind deze week namelijk opnieuw uitgebracht in China. Een land met meer dan 1.4 miljard mensen wordt het de eerste grote bioscoopfilm die sinds het heropenen van de bioscopen uitkomt.

Nieuw op Netflix: Lupin heeft opvolger met keiharde Franse serie

China loves Avatar

Oftewel: 7.4 miljoen dollar is dan praktisch niks. Bovendien benadrukt The Hollywood Reporter dat Avatar zo mogelijk nog populairder in China dan in de rest van de wereld is. Het was namelijk één van de eerste grote Hollywood-films die daar doorbrak. Journalisten schreven destijds over ellenlange rijen voor de bioscopen, ondanks hevige sneeuw.

Voor een hele generatie Chinezen is het dus een nostalgiebom. Hoeveel daarvan overblijft in 2021 is maar de vraag, maar het lijkt er sterk op dat Avengers: Endgame binnenkort niet langer de grootste film ooit is. Daarvoor zijn slechts ongeveer 165.000 verkochte tickets van Avatar nodig.

Disney wint altijd, Twitter gaat los

Disney zal er waarschijnlijk niet wakker om liggen. Sinds kort is het Huis van de Muis namelijk eigenaar van de Avatar-franchise. De kassa rinkelt dus vrolijk verder. Disney wint altijd…

En de meest fanatieke fans? Die kunnen het niet verkroppen dat hun favoriete superheldenfilm binnenkort van de troon gestoten zal worden. Op Twitter gingen zij de afgelopen dagen al los:

Gelukkig zijn sommige mensen nog verstandig:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.