Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Apple volgt The Last of Us met videogame-film vol intrige

Tetris is een iconische videogame, een spel dat al decennia even relevant als verslavend blijft. Een nieuwe film van Apple brengt het intrigerende verhaal achter de videogame tot leven. Een verhaal dat spannender is dan je zou verwachten.

Van Assassin’s Creed en Hitman: Agent 47 tot Resident Evil: Hollywood schiet zelden in de roos als het om adaptaties van videogames gaat. The Last of Us is een zeldzaam voorbeeld van een adaptatie die wél snapt wat de videogame in kwestie zo goed maakte. Een pareltje, in een berg misbaksels.

Het absurde verhaal achter Tetris

Begin april krijgt Mario zelfs zijn eigen animatiefilm. De eerste trailers beloofden al veel goeds. Ook Apple durft het dit jaar wel aan om de geschiedenis van videogames te duiken. Vrij letterlijk zelfs: in plaats van het verhaal van een spel zelf te verfilmen, komt de techgigant met het verhaal achter misschien wel de meest iconische game aller tijden: Tetris.

Nee, dit wordt geen stoffige documentaire over een programmeur op een zolderkamertje. Verre van! De eerste trailer voor Tetris herinnert je eraan hoe onwaarschijnlijk intrigerend het verhaal achter de puzzelklassieker is. Zelfs de KGB komt erbij kijken.

Kingsman-ster Taron Egerton speelt Henk Rogers, een ondernemer die Tetris wist te ontdekken in de jaren tachtig en een grote rol speelde in het bemachtigen van de rechten voor de videogame. Het spelletje belandde op de Game Boy, de destijds revolutionaire handheld van Nintendo. Daar ging echter een fascinerende strijd aan vooraf.

James Bond-producente dropt update over opvolger Daniel Craig

Spionage en intrige

De game is namelijk bedacht en ontwikkeld door Aleksej Pazjitnov, een Rus die destijds bij het Computercentrum van de Sovjet-Academie van Wetenschappen werkte. Toch moest Rogers, het personage van Egerton dus, niet met Pazjitnov, maar direct met het regime van de Sovjet-Unie onderhandelen. De communistische wet bepaalde namelijk dat Tetris niet het eigendom was van de ontwikkelaar, maar van het volk. Communisme.

Wat volgt is een achtbaanrit gevuld met Koude Oorlog-spanning, inclusief spionage en een rol voor de KGB. Dus nee, dit wordt geen stoffige documentaire of een geforceerde videogame-film. In tegendeel: het waargebeurde verhaal achter Tetris is al haast ongeloofwaardig spannend. Hopelijk kan Jon S. Baird, de regisseur achter deze Apple TV+ Original, het geheel op een overtuigende wijze bij elkaar brengen.

Tetris Apple TV+ film trailer
🕹 (Afbeelding: Apple)

31 maart op Apple TV+

Daar gaan we op 31 maart achter komen. Vanaf dan is Tetris direct te streamen op Apple TV+, de streamingdienst van de techgigant. In de tussentijd, of als de film tegen blijkt te vallen, kun je ook Game Over checken, een fantastisch boek waarin de opkomst van Nintendo wordt beschreven. Aanrader! Of stream deze veelbelovende films en series nu al op Apple TV+.

Apple

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.