Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Godzilla-serie van Marvel-legendes met Kurt Russell onthuld

Apple brengt een blockbuster-franchise naar je woonkamer met Monarch: Legacy of Monsters. Een Godzilla-serie vol grote namen, waaronder Kurt Russell.

In Japan zijn ze dol op het Kaiju-genre. Films, series en games waarin gigantische monsters het voortbestaan van de mensheid bedreigen. Keer op keer worden er weer mythische wezens op Tokio afgestuurd, met superhelden of het Japanse leger die net op tijd het monster in kwestie uit weten te schakelen.

Godzilla verovert het Westen

Kinderen groeien er op met langlopende wekelijkse televisieserie waar het welbekende ‘monster-of-the-week’-format ontstond. Daarop zijn weer veel cartoons die we in het Westen als kind te zien kregen gebaseerd.

Ondertussen is het Kaiju-genre bovendien allang niet meer een puur Japanse aangelegenheid. Met name dankzij de iconische status van Godzilla krijgen we ook in Nederland regelmatig een monsterfilm voorgeschoteld.

Het toffe is dat je het beste van beide werelden krijgt: Westerse producties zoals Kong: Skull Island en Godzilla, maar ook de Japanse versie van het monster. Zo kwam afgelopen week nog de eerste trailer uit voor Godzilla Minus One, een duistere Japanse bioscoopfilm die begin november uitkomt.

En vergeet Shin Godzilla niet, van de beroemde Evangelion-regisseur Hideaki Anno. Daarmee is er voor ieder wat wils: de Westerse fan van spectaculaire blockbusters en de diehard Kaiju-liefhebbers die zelfs in de Japanse films en series wil duiken.

Monarch: Legacy of Monsters

Voor beide doelgroepen is het in ieder geval tijd om in november een Apple TV+-abonnementje af te sluiten. In die maand komt namelijk niet alleen Godzilla Minus One uit, maar ook Monarch: Legacy of Monsters. Een ambitieuze live-action serie die zich in hetzelfde universum als Godzilla, Kong: Skull Island, Godzilla: King of the Monsters, Godzilla vs. Kong en het aankomende Godzilla x Kong: The New Empire afspeelt.

De Apple TV+ Original beslaat drie generaties. Monarch: Legacy of Monsters volgt “het donderende gevecht tussen Godzilla en de Titanen dat San Francisco met de grond gelijk maakte en twee broers die in de voetsporen van hun vader treden om de connectie van hun familie met de geheimzinnige organisatie genaamd Monarch te ontdekken”. De show “onthult verborgen geheimen en de manieren waarop epische, wereldschokkende gebeurtenissen in ons leven kunnen nagalmen”.

Zo vader, zo zoon

Dat klinkt lekker vaag, en dat is eigenlijk maar goed ook. Samenzweringen, een verhaal dat decennia beslaat; de Apple-serie gaat duidelijk naast spectaculaire monster-actie ook voor de mystery-insteek, dus dan wil je niet direct al alles verklapt krijgen. Saillant detail: Wyatt Russell en Kurt Russell spelen een jonge en oudere versie van hoofdpersonage Lee Shaw, een oorlogsofficier.

Apple TV+ Monarch Legacy of Monsters Godzilla
(Afbeelding: Apple)

De eerste trailer maakt meteen duidelijk dat Monarch: Legacy of Monsters hoe dan ook niet de minste serie wordt. Grote monstergevechten vergen een flink budget, en dat steekt Apple er ook duidelijk in.

17 november op Apple TV+

De Godzilla-serie is ontwikkeld door Severance-producent Chris Black en Marvel Comics-legende Matt Fraction, met Matt Shakman (WandaVision, Fantastic Four) aan boord als regisseur voor de eerste twee van de tien afleveringen.

Monarch: Legacy of Monsters is vanaf 17 November op Apple TV+ te streamen. Houd je het liever bij echte monsters? Dan hebben zowel Apple als Netflix een onmisbare docu voor je.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.