Felix Decavel
Felix Decavel Rijk en Beroemd 11 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Klimaatruzie Bill Gates en Elon Musk gaat om 500 miljoen

Elon Musk en Bill Gates zijn blijkbaar niet de beste vrienden. Een nieuwe biografie over de CEO van Tesla bevestigt waarom beide techtitanen niet meer door dezelfde deur kunnen. “Sindsdien is hij heel gemeen tegen mij.”

Op 12 september verschijnt de nieuwe biografie over Elon Musk. Gedurende drie jaar volgde Walter Isaacson elke voetstap van de miljardair. Daarbij kon de schrijver meerdere grote vissen aan de haak slaan voor een interview, waaronder niemand minder dan Bill Gates.

Ruzie over Tesla en het klimaat

Ter promotie van Elon Musk (het boek, niet de persoon), publiceerde CNBC alvast een saillant stukje over zijn verzuurde relatie met de oprichter van Microsoft. Vroeger konden ze het goed met elkaar vinden. Musk had tenslotte een bedrag van bijna 6 miljard dollar gedoneerd aan een fonds voor goede doelen dat Bill Gates had opgezet. Maar toen Gates op bezoek kwam in de Tesla-fabriek om te praten over hoe deze genereuze donatie gebruikt kon worden, liep het mis.

Op dat moment was Elon Musk al op de hoogte gebracht dat Bill Gates tegen de aandelenkoers van Tesla had gewed. De shortpositie had een waarde van maar liefst 500 miljoen dollar. Musk was woedend. Maar volgens Bill Gates was het alleen zijn bedoeling om geld verdienen op de afnemende vraag en het stijgende aanbod van elektrische auto’s.

“Hoe kan iemand zeggen dat hij gepassioneerd is over de strijd tegen de opwarming van het klimaat en vervolgens inzetten tegen het bedrijf dat er het meest aan doet?”, vroeg Elon Musk aan de schrijver van de biografie, een paar dagen na het bezoek van Bill Gates. “Het is pure hypocrisie. Waarom geld verdienen aan het falen van een autobedrijf dat duurzame energie levert?”

Excuses Bill Gates niet genoeg voor Elon Musk

De verontschuldiging viel dan ook op dovemansoren. “Ik heb hem mijn excuses aangeboden”, vertelde Bill Gates. “Toen hij hoorde dat ik short-aandelen had gekocht, was hij supergemeen tegen me. Maar hij is supergemeen tegen zoveel mensen, dus je kunt het niet te persoonlijk opvatten.”

Account Elon Musk opgeblazen door miljoenen inactieve volgers

Dat deed de topman van Tesla anders wel. Uit eerder gelekte appjes tussen beide techgiganten blijkt in ieder geval dat Elon Musk het filantropisch advies van Bill Gates voortaan in de wind zal slaan. “Sorry. Ik kan je goede doelen voor het klimaat niet serieus nemen wanneer je een enorme shortpositie hebt openstaan tegen Tesla.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.