Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 14 okt 2022
Leestijd: 1 minuut

Apple krijgt miljoenenboete voor ‘duurzame’ maatregel

Een toch wel opmerkelijke rechtszaak in Braziliƫ is verloren door Apple. Het bedrijf krijgt een miljoenenboete, omdat het iPhones zonder opladers heeft verkocht. Volgens het techbedrijf was dit juist een duurzame maatregel.

Mooie woorden van Apple, waarvan iedereen natuurlijk weet dat het een vorm van greenwashing is. Daarin is het techbedrijf niet uniek, greenwashing is de orde van de dag. Lees hier waarom een iPhone bijvoorbeeld nooit duurzaam kan zijn.

Miljoenenboete voor Apple om iPhone zonder oplader

Een rechter in Braziliƫ heeft Apple gisteren de boete opgelegd, van omgerekend 19,5 miljoen euro. Dit dus vanwege de verkoop van iPhones zonder een oplader. De Braziliaanse consumentenbond had het techbedrijf aangeklaagd om het ontbreken van de laders sinds 2020.

Vorige maand bepaalde de overheid van het het Zuid-Amerikaanse land dat het Amerikaanse bedrijf zonder de oplader een incompleet product levert en dat aankopen van de iPhone 12 en nieuwere modellen daarom moeten worden ontbonden. Apple werd toen gesommeerd een boete van omgerekend 2,4 miljoen euro te betalen, die losstaat van de strafsom die donderdag werd bepaald.

ā€˜Duurzame maatregelā€™

Bij de introductie van de iPhone 12 stopte Apple twee jaar geleden met het meeleveren van een adapter. Volgens Apple hadden zoveel mensen al een lader dat het beter voor het milieu was om geen adapter meer in het doosje te stoppen. De Braziliaanse autoriteiten verwierpen dat argument en stelden dat er geen bewijs is dat het meeleveren van een telefoonlader slechter voor het milieu is.

Waar staat de i voor in Apple-producten?

Echte duurzame maatregel of greenwashing, Apple blijft natuurlijk een merk met een grote aantrekkingskracht. Zo hypocriet zijn we gelukkig ook wel weer. Maar waar staat de i eigenlijk voor in iPhone en andere producten? Nee, niet voor internet. Lees het uitgebreide antwoord in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.