Willem Leijgraf
Willem Leijgraf UFC 22 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

Alistair Overeem: einde van een tijdperk of begin van een nieuw avontuur?

De beste, bekendste en meest succesvolle Nederlandse MMA-vechter anno 2021 is toch wel Alistair Overeem. Van heavyweight titels bij Strikeforce en Dream tot het KO slaan van onder andere Brock Lesnar en Mark Hunt in de UFC. Nu is het tijdperk van The Reem in de UFC ten einde en rest de vraag of opnieuw een Nederlandse legende de octagon vaarwel zegt.

Het is de een-na-laatste dag van 2011 en UFC 141 staat op het programma. Het evenement waarop Strikeforce-kampioen Alistair Overeem zijn UFC debuut maakt tegen voormalig UFC-kampioen Brock Lesnar. Het wordt een avond om nooit te vergeten voor The Reem die 2,5 minuut nodig had om de worstellegende KO te slaan. Alistair Overeem is binnen en alle heavyweight vechters in de UFC moeten op hun hoede zijn.

Domineren buiten de UFC

The Reem startte zijn MMA-carrière eind jaren ‘90 en is inmiddels zonder twijfel een veteraan in de sport. In 1999 vocht hij twee gevechten in nog geen week tijd. Hij won het eerste gevecht via een nekklem, maar verloor het tweede gevecht op jurybesluit.

In de periode 2000 tot en met 2009 kwam Overeem 42 keer in actie, terwijl hij ook nog als kickboxer actief was. Hij vocht die periode onder andere als kickboxer tegen grote namen als Badr Hari, Peter Aerts en Remy Bonjasky. Als MMA-vechter won hij die periode twee keer van een voormalig UFC-kampioen.

Ontslag en promotie

In 2007 kroonde The Reem zich tot heavyweight kampioen in Strikeforce en was hij in 2008 finalist van het Dream heavyweight toernooi. Hij won die periode 31 keer, waarvan 14 via knock-out en 17 via submission. Kortom: Alistair Overeem was een succesvolle all-rounder.

Begin jaren ‘10 ging The Reem verder met domineren. Hij verdedigde met succes zijn Strikeforce-titel en won ook de Dream heavyweight titel. In juni 2011 won Overeem via jurybesluit van Fabricio Werdum in de openingsronde van het Strikeforce heavyweight toernooi. De organisatie plande een gevecht drie maanden later, maar Overeem weigerde en werd ontslagen. The Reem maakte de overstap naar het hoogste niveau: de UFC.

Dicht bij de UFC-titel, maar toch ver weg

In 2011 was het zo ver. Alistair Overeem, een van de grootste namen in de vechtsportwereld, maakte zijn UFC-debuut tegen Brock Lesnar. Twee enorme spierbundels in een afgesloten kooi. Het werd een spektakel met The Reem als grote winnaar. De indrukwekkende prestatie werd beloond met een titelgevecht tegen toenmalig heavyweight kampioen Junior dos Santos. Overeem kwam twee maanden voor het gevecht echter niet door de dopingcontrole en werd vervangen. De Nederlandse vechter legde de schuld bij een medicijn, maar deze claim werd verworpen. Overeem werd negen maanden geschorst.

Overeem’s terugkeer in de octagon werd niet waarop hij gehoopt had. The Reem verloor twee keer op knock-out. Eerst tegen Antonio Silva en vervolgens in een ontmoeting met Travis Brown. Hij won zijn eerste gevecht pas weer in 2014 tegen Frank Mir. Datzelfde jaar vocht hij nog twee keer. Overeem verloor van Ben Rothwell, maar sloeg landgenoot Stefan Struve knockout.

Overeem vs Miocic

Hierna volgden drie winstpartijen op rij. Roy Nelson, voormalig UFC kampioenen Junior dos Santos en Andrei Arlovski legden het af tegen de Nederlander. The Reem werd beloond met een titelgevecht tegen de kersverse heavyweight kampioen Stipe Miocic. Overeem begon het titelgevecht voortvarend en leek dichtbij de winst te zijn via een submission, maar nog in diezelfde eerste ronde draaide het gevecht 360 graden. Miocic verdedigde uiteindelijk zijn titel met succes door de Nederlandse heavyweight knock-out te slaan.

The Reem was echter vastberaden om ooit UFC kampioen te worden. Hij herpakte zich na zijn verloren titelgevecht en won achtereenvolgens van Mark Hunt en Fabricio Werdum. Eind 2017 nam Overeem het op tegen Ngannou, maar dit gevecht eindigde dramatisch voor de Nederlander. Ngannou sloeg The Reem in ronde 1 op brute wijze knock-out. Tot overmaat van ramp verloor Overeem zes maanden later opnieuw. Velen leken de vechtsport-legende af te schrijven, maar de Nederlander herpakte zich.

UFC-droom Overeem eindigt zonder titel

Hij won twee keer via knock-out en lag weer op koers voor de heavyweight titel. Maar eind 2019 was daar uit Suriname Jairzinho Rozenstruik die het op zou nemen tegen The Reem. Het gevecht was in het voordeel van de Nederlander, maar in de slotseconden haalde Rozenstruik verwoestend uit en sloeg Overeem knock-out. Het resultaat: een pijnlijke nederlaag en een zeer bloederige blessure.

In 2020 knokte The Reem zich opnieuw terug en won twee keer op rij. Beiden via knock-out, maar dit jaar kwam er helaas toch een einde aan het tijdperk van Overeem in de UFC. Na de verloren partij tegen Alexander Volkov verbrak de UFC haar banden met The Reem.

Wat nu?

Alistair Overeem is niet alleen gezien zijn staat van dienst, maar ook vanwege zijn leeftijd een veteraan. The Reem wordt dit jaar 41 en dan rest de vraag: gaat hij nog verder of zegt hij de vechtsport vaarwel?

Zijn laatste instagram-post begint met de tekst: “the final run has come to an end”. Dit kan natuurlijk bevestigen dat Overeem zijn carrière beëindigt. Het kan ook zijn dat hij doelt op zijn UFC-carrière die tot een einde is gekomen.

Terug naar het kickboksen?:

Als de Nederlandse sportlegende toch besluit om zijn carrière te verlengen, dan zijn er opties genoeg. Zo kan The Reem wellicht een gooi doen naar de Bellator heavyweight titel. Of bij One Championship in Azië, waar hij al eerder een sterrenstatus genoot. Beide organisaties zijn minder groot dan de UFC, maar hebben als voordeel dat sponsors op kleding van vechters mogen verschijnen. Daarnaast reizen veel oud-UFC vechters af naar Bellator en One Championship en lijkt er amper sprake van kwaliteitsverschil.

Overeem terug naar het kickboksen?

Een andere optie is om afscheid te nemen van MMA en wat anders te proberen. Zo kwam naar buiten dat de promotie Bare Knuckle FC, (boksen zonder handschoenen), interesse heeft getoond in Overeem. Een andere optie die (nog) niet aan de orde is, maar wel voor veel spektakel kan zorgen, is een terugkeer naar het kickboksen. Een gevecht tussen legendes Badr Hari en Alistair Overeem zou gegarandeerd vuurwerk opleveren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.