Stijn Kuster
Stijn Kuster Geld & Carrière 22 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Huis kopen? Dit zijn de duurste en goedkoopste gemeenten van Nederland

De woningprijs is nog nooit zo hoog geweest als nu. Met een gemiddelde prijs van 334.000 euro is de prijs in 2020 enorm gestegen ten opzichte van 2019. Toen kostte een huis nog net iets meer dan drie ton. De markt is gek, maar waar betaal je nu het meest? En waar woon je het goedkoopst?

Gaan we per gemeente kijken dan zien we veel uitschieters naar boven en beneden ten opzichte van dit gemiddelde. Zo is de gemiddelde verkoopprijs, volgens cijfer van het CBS, in Pekela 164.100 euro en in Bloemendaal 863.000 euro. Een flink verschil.

De duurste en goedkoopste gemeenten tegenover elkaar

Zo kun je voor 13.000 euro minder dan de gemiddelde Bloemendaalse verkoopprijs in de Noord-Hollandse gemeente bijvoorbeeld deze hoek van een rij met vijf slaapkamers en een woonoppervlak van 133 vierkante meter kopen. Het totale perceel bedraagt 263 vierkante meter.

Om aan te geven hoe groot het prijsverschil is: in Pekela staan geen huizen te koop die duurder zijn dan bovenstaand huis in Bloemendaal. Deze grote woonboerderij van 625.000 euro komt nog het meest in de buurt. Naast vijf slaapkamers zijn er 2 badkamers, een kantoorruimte en een gigantische tuin. Het woonoppervlak bedraagt 301 vierkante meter en het totale perceel is 9.141 vierkante meter groot.

De gemiddelde verkoopprijs in Pekela is ongeveer gelijk aan de gemiddelde verkoopprijs in 1999 en 2000.

Het verschil tussen dure en goedkope gemeentes is kleiner geworden

Hoewel het prijs- en aanbodverschil flink is, daalde het verschil in koopsom in 2020. In 2019 was dit gemiddeld 699.000 euro, in 2020 is dit gedaald naar 677.000 eruo.

In het hele land stegen de woningprijzen met ongeveer tien procent. En rr werden meer bestaande woningen verkocht voor meer dan een half miljoen euro. Vorige jaar gebeurde dat nog in acht gemeenten, in 2020 werd er in zeventien gemeentes 500.000 euro voor een bestaand huis neergelegd.

Woningprijzen duurste en goedkoopste provincies

Dit gebeurde voornamelijk in Noord-Holland. Van de tien gemeenten met de duurst verkochte woningen liggen er zeven in Noord-Holland. Daarentegen liggen zes van de tien gemeentes met de laagste prijzen in de provincie Groningen.

Woningtekort? In dit Italiaanse dorp koop je voor 1 euro een huis

De gemeente Neder-Betuwe is de meest gemiddelde gemeente van Nederland. Ook Laarbeek en Gilze en Rijen komen erg in de buurt bij de gemiddelde verkoopprijs van Nederland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.