Stijn Kuster
Stijn Kuster Human Interest 17 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Woningtekort? In dit Italiaanse dorp koop je voor 1 euro een huis

Terwijl we in Nederland te maken hebben met een woningtekort, raken bestuurders van het dorp Laurenzana in Italië de woningen aan de straatstenen niet kwijt. Je koopt er nu een huis voor 1 euro, al zitten er wel een paar voorwaarden aan.

Echt waar, de huizen staan te koop voor 1 euro. Wel moet je nog even de handen uit de mouwen steken, en een borg betalen.

Laurenzana heet je welkom, onder voorwaarden

De gemeente vraagt 5.000 euro borg bij elk huis dat voor 1 euro wordt aangekocht. De doorgaans vervallen huizen dienen binnen een jaar te worden opgeknapt om de borg terug te krijgen.

Zo woon je in miljoenenvilla’s of kastelen zonder een cent uit te geven

Als de koper direct tekent voor het huis en op papier eigenaar is, dan hoeft er overigens geen borg te betaald te worden. “We willen nieuwkomers helpen het huis van hun dromen te kopen, zonder het hen moeilijk te maken met procedures en strikte eisen”, aldus de burgemeester tegen CNN.

Leegloop in Italiaanse dorpen

De burgemeester van het Italiaanse dorp probeert zo weer nieuw leven te blazen in de gemeenschap die steeds kleiner wordt. Veel inwoners trekken naar steden in de buurt, zoals Bari en Napels.

laurenzana, huis, 1 euro
Laurenzana en omgeving, niet slecht (Afbeelding: gemeente Laurenzana)

Laurenzana is niet het enige dorp dat huizen voor 1 euro verkoopt. Deze site staat vol met huizen die in Italië niets meer waard zijn. RTL maakte zelfs een tv-programma over het dorp Ollolai, waarbij Nederlanders een 1 euro-huis kochten. Drie van de vijf stellen zijn ondertussen teruggekeerd naar Nederland en in het dorp Ollolai staan nog steeds woningen voor 1 euro te koop.

Huis kopen voor 1 euro met 44.000 euro toe

In het Italiaanse dorpje Santo Stefano Di Sessania is de leegloop zelfs zo erg dat nieuwe inwoners drie jaar lang tot 667 euro per maand krijgen. Wanneer je een bedrijf begint, dan krijg je nog eens 20.000 euro als startkapitaal. In het gunstigste geval krijg je dus 44.000 euro van de gemeente.

Kom in dit prachtige Italiaanse dorpje wonen en ontvang 44.000 euro

Je moest je echter voor november vorig jaar aanmelden. Maar wellicht valt er nog iets te regelen met deze of een van de andere gemeentes.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.