Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 27 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Kom in dit prachtige Italiaanse dorpje wonen en ontvang 44.000 euro

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging en bereid om daarvoor Nederland achter je te laten? Dan is dit het moment. Het Italiaanse dorpje Santo Stefano di Sessanio (ongeveer 100 kilometer ten oosten van Rome) is namelijk op zoek naar jonge en ambitieuze inwoners. Ze zijn zelfs bereid om 44.000 euro over te maken als je er komt wonen en werken.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom Santo Stefano di Sessanio met dit initiatief komt, namelijk leegloop en vergrijzing. Het inwonersaantal is de laatste jaren teruggelopen naar 115. Meer dan een derde daarvan is 65-plusser en slechts dertien inwoners zijn jonger dan twintig jaar. Als er niks gedaan wordt, is er straks weinig over van dit pittoreske dorpje.

Santo Stefano di Sessanio zoek jonge inwoners

Om te voorkomen dat Santo Stefano di Sessanio straks een spookdorp wordt, is de gemeenteraad bereid om flink de portemonnee te trekken. Nieuwe inwoners krijgen namelijk een bedrag dat kan oplopen tot 667 euro per maand. Dit krijg je drie jaar lang. In totaal ontvangen nieuwe inwoners dus tot 24.000 euro om naar het dorp te komen. Een leuke bijdrage, maar misschien niet genoeg om je te overtuigen. Gelukkig blijft het hier niet bij.

Het wordt pas echt interessant wanneer je ook eigen bedrijf begint in Santo Stefano di Sessanio. In dat geval krijg je er nog wat bovenop, namelijk een eenmalige bijdrage van 20.000 euro. Dit is bedoeld als startkapitaal zodat je direct aan de slag kunt met je nieuwe onderneming. In het meest gunstige scenario ontvang je dus 44.000 euro om naar Santo Stefano di Sessanio te komen.

Uiteraard zitten daar wel een aantal voorwaarden aan. Zo krijg je een woonplek aangewezen waar je een symbolische huur voor betaald. Daarnaast geldt het aanbod alleen voor mensen tussen de 18 en 40 jaar. Gelukkig maakt het niet uit waar je vandaan komt. Naast Italianen zijn ook inwoners van binnen en buiten de EU welkom. Je moet alleen wel voldoen aan de voorwaarden om een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd te krijgen.

Fietsen verhuren in Italië

Als je 20.000 euro startkapitaal wil ontvangen, dan moet je bedrijf wel wat bijdragen aan Santo Stefano di Sessanio. Je komt er dus niet mee weg om als zzp’er te freelancen voor bedrijven in Nederland. Het dorp heeft liever dat je ijsjes gaat verkopen, winkelmanager wordt of fietsen gaat verhuren aan toeristen. Op deze manier hopen ze het dorp nieuw leven in te blazen. Mocht je dit wel zien zitten? Dan kun je hier tot 15 november je voorstel indienen.

Ga je liever gewoon op vakantie in Italië? Bekijk dan zeker even deze zeven prachtige Italiaanse berggebieden voor een actieve vakantie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Kom in dit prachtige Italiaanse dorpje wonen en ontvang 44.000 euro
Sluiten