Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 13 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze auto’s worden in jouw provincie het vaakst gestolen

Thuiswerken heeft verschillende voordelen. Eentje waar je misschien niet zo snel aan gedacht had, is dat je auto vaker veilig voor de deur staat. Dit is ook terug te zien in de cijfers. In 2020 daalde het aantal autodiefstallen met 4,7 procent ten opzichte van 2019. Dat is goed nieuws, maar er wordt nog steeds flink gejat.

Ook in 2020 wisselden behoorlijk wat auto’s op onrechtmatige wijze van eigenaar. Met name hybrides en auto’s met keyless entry waren het afgelopen jaar populair onder autodieven. Maar welke auto’s waren het aller populairst onder misdadigers en wat zijn de verschillen per provincie?

Duitse bolides het populairst

Over het algemeen zijn autodieven erg Duits georiënteerd. Zo zien we in de meeste provincies dat de Volkswagen Golf of Polo het vaakst wordt meegenomen. Ook de BMW 3-serie is in trek bij dieven. Opvallend is de provincie Friesland. Dit is namelijk de enige provincie met een personen- of bestelbusje als meest gestolen voertuig. De Volkswagen Transporter werd namelijk het vaakste meegenomen in het hoge noorden.

Meest gestolen auto’s per provincie:

 • Drenthe: 1. BMW 3-serie, 2. Fiat 500, 3. Volkswagen Golf
 • Flevoland: 1. Volkswagen Golf, 2. Ford Fiësta, 3. Audi A4
 • Friesland: 1. Volkswagen Transporter, 2. Audi A4, 3. BMW 3-serie
 • Gelderland: 1. Volkswagen Polo, 2. Volkswagen Golf, 3. Fiat 500
 • Groningen: 1. BMW 3-serie, 2. Renault Twingo, 3. Volkswagen Passat
 • Limburg: 1. Volkswagen Golf, 2. Ford Fiësta 3. BMW 3-serie
 • Noord-Brabant: 1. Volkswagen Golf, 2. Volkswagen Polo, 3. Renault Clio
 • Noord-Holland: 1. Volkswagen Polo, 2. Volkswagen Golf, 3. Fiat 500
 • Overijssel: 1. Volkswagen Golf, 2. Volkswagen Polo, 3. BMW 3-serie
 • Utrecht: 1. Volkswagen Polo, 2. Volkswagen Golf, 3. Fiat 500
 • Zeeland: 1. Volkswagen Golf, 2. Audi A5, 3. Audi A1
 • Zuid-Holland: 1. Volkswagen Polo, 2. Volkswagen Golf, 3. Toyota Aygo

(Bron: Interpolis)

Meest gestolen auto

De meest gestolen auto van het jaar is na het zien van het provincielijstje wel te raden: de Volkswagen Golf. Hiermee stoot de Golf zijn kleinere broertje – de Polo – van de onbeminde troon af. Logischerwijs staat de Polo van het meest verkochte automerk dan ook op de tweede plaats. De Fiat 500 gaat er met de bronzen medaille vandoor evenals het in 2019 deed.

Top 10 meest gestolen auto’s 2020

 1. Volkswagen Golf
 2. Volkswagen Polo
 3. Fiat 500
 4. Renault Clio
 5. Toyota RAV4
 6. BMW 3-Serie
 7. Renault Captur
 8. Toyota C-HR
 9. Ford Focus
 10. Mazda CX-5

(Bron: Interpolis)

Hybride en keyless entry worden het meest gestolen

Keyless entry auto’s hebben twee keer zoveel kans om gestolen te worden. Dit blijkt uit cijfers van Interpolis. “Dit komt doordat dieven speciale apparaten hebben waarmee ze het signaal van de sleutel kunnen opvangen en kopiëren”, aldus Yvette Melis van Interpolis. “Handig zijn beschermhoesjes voor autosleutels die het signaal blokkeren. Gebruik je die niet, dan is het belangrijk om autosleutels altijd op minimaal zes meter van de voordeur te bewaren.”

Tips voor alle auto’s

Heb je geen Keyless entry, ook dan kan je auto gestolen worden. De verzekeraar geeft drie antidiefstaltips die voor alle auto’s gelden:

 1. Zet je voorwielen naar de stoeprand. Dan moet een dief die met jouw auto weg wil rijden, eerst achteruit het parkeervak uit. Dit kost extra tijd, wat het voor de dief minder aantrekkelijk maakt.
 2. Graveer je kenteken in je autoruit, want dan moet de dief voor doorverkoop niet alleen het kenteken vervangen, maar de auto ook van nieuwe ruiten voorzien.
 3. Laat je kentekenplaten vastschroeven om diefstal ervan te voorkomen. Dieven stelen kentekenplaten zodat ze kunnen tanken zonder te betalen. Als een dief een misdaad begaat met jouw kenteken, kan dit voor grote problemen zorgen.

De 5 slechtste auto’s ooit: van ongekend lelijk tot bizarre ontwerpfouten

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.