Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 3 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

5 fabels over cardio om heel snel bij weg te rennen

Verlies je pas vet na een half uur hardlopen? Kun je alleen maar afvallen als je cardio doet? Niet dus. In dit artikel rekenen we af met vijf fabels over cardio.

Cardio staat voor ‘cardiovasculaire activiteit’. Oftewel: een activiteit waar jouw hart sneller van pompt.

Experts over cardio-fabels

Het wetenschappelijk bewezen dat cardio goed voor je uithoudingsvermogen en hart is. Verwerk het dus vooral in je trainingen. En vergeet daarbij niet om de onderstaande fabels over cardio snel te vergeten.

Fabel 1: een HIIT is beter voor je conditie dan duursport

Het lijkt een eeuwenoude strijd: is een High Intensity Interval Training of een duurtraining beter voor je gezondheid? Volgens topsportspecialist Willem-Paul Wiertz zijn de voordelen van deze twee vormen van cardio aan elkaar gelijk. “Het fijne van een duurtraining is dat het toegankelijk is. Het is een goede manier om ervoor te zorgen dat je een betere conditie krijgt. Je ziet dat het hart- en vaatstelsel verbetert, het heeft een positief effect op je bloedsuiker en cholesterol en je bloeddruk wordt er lager van”, vertelt hij tegen Manners Magazine.

Ook over een HIIT is de specialist enthousiast: “De gezondheidseffecten van HIIT zijn grotendeels gelijk, maar het voordeel hiervan is dat je er minder tijd aan kwijt bent.” Waar je wel rekening mee moet houden, is dat een HIIT meer van het lichaam vraagt en blessuregevoeliger is. Luister dus vooral naar je lichaam en kies voor een sport die bij jou past.

Fabel 2: cardio is dé manier om af te vallen

Cardio helpt je inderdaad als je wat kilo’s voor de zomer kwijt wil raken, maar staar je niet blind op altijd maar moeten bewegen. Je haalt veel meer uit jouw voedingspatroon. Kijk eerst eens naar de voeding die je naar binnen werkt. Kun je daar de calorieën mee inperken? Vaak is iets minder eten makkelijker vol te houden dan dagelijks een lange cardiosessie.

Fabel 3: je verliest pas vet na 30 minuten cardio

Heb je ook zo’n fanatieke sporter in de sportschool rondlopen die vertelt dat je pas vet verliest na 30 minuten cardio? Geloof ‘m niet. Volgens bewegingswetenschapper Ellen Maas is het een mythe dat je pas na een half uur cardio vet verbrandt. “Het lichaam is continu bezig met vet verbranden, zelfs als je alleen ademt, zit of ligt. Vetverbranding activeert niet na een half uur sporten pas.”

Maas snapt overigens wel waar deze fabel over cardio vandaan komt: “Na ongeveer 30 minuten cardio begint de koolhydraatvoorraad in je spieren flink af te nemen. Daarom zal het aandeel vet dat je verbrandt in verhouding hoger worden. De vetvoorraad in je lichaam is namelijk veel groter dan de koolhydraatvoorraad”, vertelt ze ons. Lees hier het complete interview.

Fabel 4: cardio en krachttraining combineren is een no go

Absoluut niet waar. Cardio en krachttraining zijn prima te combineren, alleen wordt het meestal niet aangeraden om de twee in één sportsessie te combineren. Wil je echt graag krachttraining én cardio in dezelfde training verwerken, kijk dan naar met welk doel jij sport. Wil je meer kracht? Begin dan met krachttraining. Wil je een betere conditie? Begin dan met cardio.

5. Door fasted cardio gaat afvallen sneller

Doe jij aan fasted cardio om meer buikvet te verliezen? Pak de volgende keer gerust een banaan of een bammetje pindakaas voor je de deur uitgaat, want hardlopen op een lege maag werkt niet op een magische manier voor meer vetverbranding.

Afvallen moeilijk? Met deze 4 tips maak je het een stuk makkelijker

In verschillende onderzoeken wordt dan ook aangetoond dat fasted cardio niet zorgt voor meer vetverlies dan mensen die ontbijten voor hun cardio-sessie, vertellen we je in dit artikel. Zeg dus maar dag tegen die knorrende maag.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.