Martin de Coninck
Martin de Coninck Films & Series 3 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

De beste sciencefictionfilms die je nu op HBO Max kijkt

Sciencefiction spreekt tot de verbeelding en is een geliefd filmgenre bij velen, en bij onze redactie in het bijzonder. Dat begrijpt ook HBO Max. Niet voor niets heeft de streamingdienst, nu ook in Nederland beschikbaar, de beste sciencefictionfilms in het aanbod opgenomen.

We zetten de vijf beste sciencefictionfilms die nu beschikbaar zijn op HBO Max voor je op een rijtje.

Sciencefictionfilms die je nu kijkt op HBO Max

Onderstaande lijst bestaat uit absolute meesterwerken, die je gerust meer dan eens kunt bekijken. Bovenaan de lijst een sciencefictionfilm die al een tijdje meegaat, maar vandaag de dag minstens zo actueel is.

1. 2001: A Space Odyssey (1968)

Laten we dus direct met een knaller beginnen, die tot de beste sciencefictionfilms aller tijden gerekend wordt. Deze klassieker werd uitgebracht in 1968, dus nog vóór de eerste maanlanding. 2001: A Space Odyssey is een tijdloos meesterwerk die thema’s behandelt als het gevaar van kunstmatige intelligente, buitenaards leven en reïncarnatie.

De film bestaat uit vier aktes. Het eerste hoofdstuk ‘Dawn of Man’ neemt de kijker mee terug naar de prehistorie, waar een groep mensapen een belangrijke ontdekking doet. Ze leren hoe ze elkaar de hersens kunnen inslaan met een voorwerp. Een flash forward later zien we een shot van een orbitaal wapenplatform in een baan om de aarde.

In akte 2, zonder titel, wordt een monoliet ontdekt die een sterk signaal stuurt richting Jupiter. Dat moet natuurlijk onderzocht worden. En dat gebeurt ook. In Akte 3 ‘Jupiter Mission’ vertrekt een groep astronauten richting Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. Aan boord van het ruimteschip is ook HAL 9000, een AI die steeds slimmer, maar ook gevaarlijker wordt. Het laatste hoofdstuk van 2001: A Space Odyssey is een pure LSD-trip; een visueel hoogstandje en een waardig slot van deze geweldige film.

2. Blade Runner (1982)

De originele Blade Runner uit 1982 met niemand minder dan onze eigen Rutger Hauer die naast Harrison Ford schittert. Losjes gebaseerd op het klassieke sciencefictionboek Do Androids Dream of Electric Sheep? uit 1968, en geregisseerd door niemand minder dan Ridley Scott.

De op HBO Max te streamen film is een prachtig visueel avontuur, waarin we blade runner Deckard volgen die jacht maakt op replicanten. De film speelt zich af het dystopische Los Angeles van 2019 waar de wereld door vervuiling en overbevolking in verval is geraakt. Een absolute aanrader en buitenkans om een van de weinigen Nederlandse acteurs die het wél heeft gemaakt in Hollywood te bewonderen.

3. Inception (2010)

Leonardo DiCaprio ontving zijn eerste Oscar voor beste mannelijke hoofdrolspeler voor zijn optreden in The Revenant. Dik verdiend, maar hij had deze erkenning al veel eerder moeten krijgen, namelijk voor zijn bijdrage aan Inception, een van de meest originele sciencefictionfilms van deze eeuw.

Een visueel meesterwerk van regisseur Christopher Nolan, dat je eigenlijk wel twee of drie keer moet zien, voordat je het verhaal écht snapt. De film heeft namelijk meerdere lagen en is nogal ingewikkeld. Kort uitgelegd gaat het over een zaadje planten in een droom in een droom in een droom. Snap je het nog?

4. Solyaris (1972)

Niet alles wat uit Rusland komt, is per definitie slecht. Solyaris stamt uit de tijd van de Sovjet-Unie en behoort zeker tot de beste sciencefictionfilms ooit gemaakt. Gelukkig heeft HBO Max de klassieker niet gecanceld.

Solyaris speelt zich af in de verre toekomst op een ruimtestation die om de planeet Solyaris draait. Op aarde ontstaan twijfels over de geestelijke toestand van de wetenschappers aan boord van het station. Reden genoeg om een psycholoog te sturen die de situatie moet beoordelen. In (2002) verscheen trouwens een slap aftreksel (remake) met George Clooney in de hoofdrol.

5. The Matrix (1999)

Vergeet die inspiratieloze remake die onlangs is uitgebracht en kijk gewoon het origineel uit 1999. The Matrix was een baanbrekende, vernieuwende sciencefiction-blockbuster met coole effecten, zoals bullet time.

Geniet van de saaie kantoorjojo die zich langzaam ontpopt als NEO, held van het Matrix-universum. Deze coole film is geregisseerd door de Wachowski-broers. Eh, zussen tegenwoordig. Later volgde ook deel 2 en 3, en onlangs dus deel 4. Het laatste deel kun je gewoon overslaan en mag zeker niet in één adem genoemd worden met de beste sciencefictionfilms.

Check ook de beste oorlogsfilms op HBO Max.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.