Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 11 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze 7 minuten-workout is de ultieme lifehack om snel fit te worden

Wil je graag wat fitter worden, maar wil je hier zo min mogelijk tijd aan besteden? Misschien is The 7 Minute Workout dan iets voor jou. Meer dan 7 minuten per dag gaat deze training je namelijk niet kosten. Een ultieme lifehack voor aspirant fitte mensen die liever niet lang sporten.

De 7-Minute Workout is een schema waar je dagelijks slechts 7 minuten van je tijd aan kwijt bent. Het is een high-intensity circuittraining, waarbij je in een rap tempo 12 verschillende oefeningen uitvoert. Die 7 minuten gaan zo snel voorbij, dat je niet eens een kopje koffie als pre-workout nodig hebt.

De lifehack is een trainingsmethode die je misschien met een korreltje zout moet nemen, want is 7 minuten sporten op een dag écht voldoende om fit te worden? Dat is de vraag, maar op social media zijn veel lovende reacties te vinden over de workout.

Gezonde lifehack: de 7 minuten-workout

Deze trainingsmethode werd voor het eerst gepubliceerd in een artikel van het American College of Sports Medicine Health and Fitness Journal. We moeten hiervoor terug naar mei 2013. Sinds die tijd heeft de methode aan populariteit gewonnen, en verscheen het trainingsschema onder andere in The New York Times en Forbes.

Voor de workout heb je geen sportschool nodig. Het enige wat je in de buurt moet hebben om de oefeningen uit te voeren, is een muur en een stoel. En je eigen lichaamsgewicht uiteraard. Dat betekent dus dat je The 7 Minute Workout niet alleen thuis kunt doen, maar ook bijvoorbeeld op vakantie.

Meer bewegen: zo realiseer je het zonder sportschool

12 oefeningen, 30 seconden lang

Benieuwd geworden? De onderstaande oefeningen voer je 30 seconden uit. Hierbij maak je zo veel mogelijk herhalingen. Na de 30 seconden, heb je 10 seconden rust. Deze rust gebruik je om even bij te komen, maar ook om je klaar te maken voor de volgende oefening.

 1. Jumping jacks
 2. Wall sit
 3. Push-up
 4. Abdominal crunch
 5. Step-up onto chair
 6. Squat
 7. Triceps dip on chair
 8. Plank
 9. High knees/running in place
 10. Lunge
 11. Push-up and rotation
 12. Side plank

Alle oefeningen worden achter elkaar uitgevoerd. Inclusief de 10 seconden rust na elke oefening, zorgen deze 12 oefeningen voor een korte (maar intensieve) workout van 7 minuten. Geen zin om constant af te tellen? De onderstaande video helpt je precies bij wat je wanneer moet doen.

Real talk: werkt deze methode echt?

Met 7 minuten sporten per dag fit worden, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Critici zijn het dan ook niet altijd met deze lifehack eens, onder meer omdat het niet de dagelijkse aangeraden hoeveelheid bewegen support.

De workout van Justin Medeiros: de jongste CrossFit Games-winnaar ooit

En eerlijk is eerlijk: met 7 minuten sporten per dag kun je geen wonderen verwachten. Wanneer je ervoor kiest om de rest van de dag op de bank te hangen en jezelf na het sporten beloont met een Big Mac-menu, dan gaan die 7 minuten je niet helpen met afvallen of fitter worden. Maar als je deze methode gaat gebruiken om meer in beweging te komen, en de 7-Minute Workout misschien wel twee of drie keer achter elkaar doet, dan kan deze HIIT-workout je zeker helpen om wat centimeters kwijt te raken. Ook functioneel als je dit combineert met een regelmatige wandeling of fietstocht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.