Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 11 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo verhoog jij je vakantiegeld zonder de risico’s van beleggen

Veel Nederlands kunnen hun hart ophalen: het is tijd voor vakantiegeld. Maar naast het geld over de balk smijten in een zonnig oord, kun je er ook voor kiezen het geld anders te besteden. En dan kan het zomaar eens een stuk meer waard worden.

Zo bestaat de mogelijkheid om van 5 jaar gespaard vakantiegeld 42.385 euro te maken. Heb je eigenlijk nog geen flauw benul welk bedrag je op je rekening kunt verwachten, check dan hier hoeveel netto vakantiegeld – officieel vakantietoeslag – je hoort te krijgen.

Wat te doen, met vakantiepoen?

Voordat je jezelf rijk rekent: je hebt recht op vakantiegeld, tenzij in de cao van jouw beroepsgroep anders is afgesproken. En verdien je minimumloon? Dan is je werkgever verplicht om 8 procent van het brutojaarsalaris uit te keren.

Minimuminkomen

Werk je fulltime en ben je 21 jaar of ouder, dan is het minimumloon gelijk aan een jaarbedrag van 23.212,80 euro. Daarbovenop heb je dus nog recht op een bruto vakantietoeslag van 1.857 euro.

Vakantiegeld van Jan Modaal

Het modaal inkomen is in 2023 gelijk aan een bedrag van zo’n 40.000 euro – inclusief vakantiegeld. Je vakantiegeld is in zo’n geval netto rond de 1.500 euro. Stel dat je besluit om dit jaar het geld niet uit te geven aan Spaanse Costa, dan zijn er mogelijkheden om het geld slim in te zetten.

Deposito sparen

Heb je het geld verder ook niet nodig om de rekeningen te kunnen betalen, dan kan het meer geld opleveren om je geld voor een periode vast te zetten. Bijvoorbeeld op een spaardeposito. Een deposito met een termijn van een half jaar levert al gauw een rente op van 3 procent. Zet je de volledige 1.500 euro voor een half jaar vast, dan levert dat zonder moeite 45 euro op. Tel uit je winst als je dit nog langer doet. Let wel: je vakantietoeslag gaat dan wel tijdelijk naar een buitenlandse bank. De Nederlandse rentes op een spaardeposito zijn namelijk iets minder riant. Bij de oranje gekleurde Nederlandse bank krijg je bijvoorbeeld bij een deposito van 5 jaar een rente van 1,9 procent.

Zo verhoog jij je vakantiegeld tot meer dan 10.000 euro

Is het spaardeposito niets voor jou? Dan kun je toch eens overwegen om het vakantiegeld te beleggen. Wie weet verhoog je het tot een bedrag van meer dan 10.000 euro. Heeft jouw vakantietoeslag al een bestemming?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.