Coen Grutters
Coen Grutters Geld & Carrière 7 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je van 5 jaar aan vakantiegeld 42.385 euro

Recent rekenden we voor hoe je van één maandsalaris 73.000 euro maakt. Diezelfde som kunnen we ook maken met je vakantiegeld.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: beleggen is een spel van de lange adem. Wie hoopt binnen enkele weken, maanden of jaren rijk te worden, kan nu al stoppen met het lezen van dit artikel. Sterker nog, stop maar met je ‘beleggingscarrière’. Daarbij ook direct de disclaimer dat dit artikel niet beschouwd kan worden als belegadvies. We willen je alleen voorspiegelen wat je óók met je vakantiegeld kunt doen. Check voor de rekensom alvast hoeveel je netto krijgt gestort op basis van je salaris.

Groot verschil tussen handelen en beleggen

Handelen (het zoeken naar koerswinst op de korte termijn) en beleggen (investeringen voor de lange termijn) is totaal wat anders. Een te korte horizon hebben, is niet voor niets een van de 7 grootste beginnersfouten op de beurs. Wellicht denk je dat we afdwalen, maar we hameren daar maar al te graag op.

Om van vijf jaar aan vakantiegeld mogelijk ruim 42.000 euro te maken, rekenen we namelijk met 7 procent rendement per jaar. In de podcastreeks BeleggersBootcamp die ik in het verleden met beleggingsexpert Niels Koerts heb gemaakt, ga ik uitgebreider op dit rendementspercentage in.

Gemiddeld 7 procent rendement per jaar

In het kort komt het erop neer dat de brede Amerikaanse aandelenmarkt, gecorrigeerd voor inflatie, de afgelopen 200 jaar gemiddeld 7 procent per jaar rendeert. Dit betekent echter niet dat je beleggingsportefeuille elk jaar netjes met 7 procent stijgt. Dit is een langjarig gemiddelde, waardoor de ups-and-downs worden afgevlakt. Wil je met de markt meegroeien, dan is niet alleen een lange horizon, maar ook goede spreiding cruciaal. ETF’s kunnen daarbij helpen.

Heb je een goed gespreide portefeuille waarmee je de brede markt weet te volgen, dan kunnen we voorzichtig met je vakantiegeld gaan rekenen. Uiteraard is niets gegarandeerd, maar het is interessant om te berekenen wat vijf jaar aan vakantiegeld over bijvoorbeeld 25 jaar mogelijk waard zou kunnen worden als je het belegt.

Vakantiegeld van Jan Modaal

Vakantietoeslag bedraagt over het algemeen 8 procent van het brutoloon. Over je vakantiegeld moet je nog wel belasting betalen. Rekenend met het brutoloon van Jan Modaal in 2023 krijgt Jan dit jaar netto zo’n 1.780 euro aan vakantiegeld overgemaakt. Voor het gemak gaan we er even vanuit dat je vakantiegeld de komende vijf jaar hetzelfde blijft.

Zo betaal je nooit meer voor accommodaties als je op reis bent

Rekenen we met die 7 procent rendement, dan groeit je 1.780 euro vakantiegeld na het eerste jaar uit tot 1.904 euro. Uiteraard werkt rekenen op deze korte termijn alleen in theorie, niet in de praktijk. Hoe langer je horizon, des te meer je kunt leunen op het gemiddelde rendement van 7 procent.

5 jaar aan vakantiegeld 25 jaar beleggen

Bij die 1.904 euro komt nu je tweede vakantietoeslag van 1.780 euro, waardoor je na een jaar 3.684 euro zou hebben dat weer verder kan renderen. Aan het eind van je tweede beleggingsjaar zou je in theorie 3.942 euro in je beleggingsportefeuille hebben. Een jaar na je vijfde en laatste inleg van 1.780 euro vakantiegeld staat er in theorie 10.953 euro op je beleggingsrekening. Dat is 2.053 euro meer dan wanneer je die vijf vakantietoeslagen simpelweg bij elkaar optelt.

De 10 duurste landen van Europa om te wonen en leven in 2023

Zoals gezegd is dit de theorie. In die vijf jaar kan het echter ook even tegenzitten, waardoor je juist geld verliest. Daarom kijken we liever naar de langere termijn. We laten het vakantiegeld nog twintig jaar verder sudderen, zonder er nog iets aan toe te voegen. Dat doen we door de som 10.953 x 1,07^20 te maken. Daaruit komt: 42.385 euro. Daar kun je een leuk reisje mee maken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.