Alrik de Jong
Alrik de Jong Belasting & Toeslagen 14 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo besteden Nederlanders vakantiegeld en dit wordt netto gestort

Hoeveel vakantiegeld krijgen Nederlanders netto gestort? En vooral: wat doen ze ermee? Nou, een deel van de bevolking kan zich het helemaal niet permitteren om het aan vakantie te besteden.

Heb je wat financiële ademruimte over, dan kun je jouw vakantiegeld proberen te verhogen. Moet je wel het ‘risico’ nemen om het volledige bedrag te beleggen. Dat vergt het nodige geduld.

Vakantiegeld naar vaste lasten

Maar een op de tien Nederlanders kan het vakantiegeld al niet eens gebruiken om op vakantie te gaan. Die groep gebruikt het om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

Over twee weken krijgen miljoenen Nederlanders vakantiegeld uitgekeerd. Het fenomeen werd een halve eeuw geleden geïntroduceerd als prikkel om werknemers aan te sporen om op vakantie te gaan, met het idee dat ze daardoor langer fit en gemotiveerd blijven.

Vakantie te duur

Uit het onderzoek van Pricewise blijkt verder dat het voor 10 procent van de Nederlanders te duur is om op vakantie te gaan dit jaar. Voor huishoudens met kinderen tot twaalf jaar ligt dat percentage op bijna 17 procent. Een op de vijf Nederlanders geeft aan dit jaar minder lang op vakantie te gaan omdat alles duurder is geworden. Twaalf procent van de Nederlanders geeft aan sowieso nooit op vakantie te gaan.

Ondanks dat de energieprijzen en inflatie zijn gedaald, blijft het voor veel mensen helaas nog steeds lastig om rond te komen, stelt directeur Hans de Kok van Pricewise. Ze moeten daardoor hun vakantiegeld wel voor vaste lasten moeten gebruiken. Wel zullen mensen die net onder modaal verdienen dit jaar netto iets meer vakantiegeld krijgen, doordat de inhouding van de loonbelasting is veranderd. Mensen met een modaal inkomen of hoger ontvangen een bedrag dat lager of gelijk is aan afgelopen jaar.

Netto vakantiegeld onder Nederlanders per inkomen

Maar hoeveel vakantiegeld krijgen Nederlanders? Welnu, dat is meestal 8 procent van je jaarinkomen. In de onderstaande tabel zie je hoeveel je netto gestort krijgt per inkomen. Meer details lees je in dit artikel.

Inkomen (per maand)Vakantiegeld (netto)
€ 500€ 480
€ 1.000€ 960
€ 1.500€ 1.361
€ 2.000€ 1.422
€ 2.500€ 1.412
€ 3.000€ 1.696
€ 3.500€ 1.676
€ 4.000€ 1.916
€ 4.500€ 2.156
€ 5.000€ 2.395

Als je maar een deel van het jaar hebt gewerkt of er heeft zich een andere speciale situatie voorgedaan, dan kun je via deze tool voor jouw specifieke inkomen berekenen wat het bijpassende netto-bedrag aan vakantiegeld is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.