Felix Decavel
Felix Decavel Banen & Salaris 7 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

De extreme sporttest die uitwijst of je brandweerman kunt worden

Na het uitproberen van deze fysieke marteling lopen we voortaan nóg harder weg van brandende huizen, ontspoorde treinen en katten in bomen. Buiten adem of niet, dit zijn de sportieve toelatingseisen om brandweerman te kunnen worden.

Vergeet The Avengers. Wie waren de echte superhelden van New York na de aanslagen van 9/11? Blijkbaar brandweermannen met het alter ego van Olympische halfgoden. Of toch tenminste, dat blijkt uit de selectieprocedure van een Nederlandse brandwacht.

Toelatingseisen brandweerman

De sportieve marteling om brandweerman te worden in Nederland bestaat uit vier hoofdonderdelen: uithoudingsvermogen, zwemvaardigheid, coördinatie / behendigheid en kracht. Voor ieder onderdeel krijg je een score van onvoldoende, matig, voldoende of goed. Het krachtonderdeel bestaat uit vijf componenten die je elk tot een goed einde moet brengen.

Je dient in totaal minstens een voldoende te halen voor de gehele selectieprocedure, waarbij een matige score gecompenseerd kan worden met een goede score. Eén keer onvoldoende op het rapport, en je bent uit je lijden verlost. De voorwaarden voor de beoordeling lees je onderaan elk onderdeel van de toelatingseisen voor brandweerman.

* Deze gegevens zijn gebaseerd op de sporttest van Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Uithoudingsvermogen

Eerst lopen de kandidaat-brandweermannen in sportkledij een afstand van 6 kilometer op een atletiekbaan van 400 meter.

Beoordeling Mannen Vrouwen
Onvoldoende > 31,5 min > 33,5 min
Matig 30 – 31,5 min 32 – 33,5 min
Voldoende 29 – 30 min 31 – 32 min
Goed < 29 min < 31 min

Zwemvaardigheid

Vervolgens worstelen de aspirant-superhelden met hun liquide bondgenoot. Er moeten zes banen van 25 meter gezwommen worden, waarvan bij de start 15 meter onder water, de rest in schoolslag, tot de laatste drie banen op de rug.

Beoordeling Mannen & Vrouwen
Onvoldoende > 6 min
Matig 5 – 6 min
Voldoende 4,5 – 5 min
Goed < 4,5 min

Coördinatie en behendigheid

Daarna ligt er een hindernisbaan op de lijdensweg van de toekomstige brandweerman. Het parcours bestaat uit vijf banen die in sneltempo achtereen worden afgelegd. Na elke baan loop je een ronde buitenom het hele parcours. Met rustpauzes tussenin zijn er drie van deze reeksen.

toelatingseisen, selectieprocedure, brandweerman
(Afbeelding: Brandweer Amsterdam – Amstelland)
Beoordeling Mannen & Vrouwen
Onvoldoende 1 facet voldoende
Matig 2 facetten voldoende
Voldoende 3 facetten voldoende
Goed Allen voldoende

Kracht

Als laatste maar zeker niet minste test in de toelatingseisen voor brandweerman, krijg je de vijf onderdelen van het krachtcircuit voor de kiezen.

Buikspiertest

Tijd voor sit-ups!

Beoordeling Mannen & Vrouwen
Onvoldoende < 11
Matig 11 – 14
Voldoende 15 – 19
Goed > 19

Armspiertest

Met de rug letterlijk en figuurlijk tegen de muur, houd je een curlstang van 18 kilogram vast die de bovenbenen raakt. Hef dat rotding zoveel mogelijk op tot aan je schouders. Je bent er bijna.

Beoordeling Mannen & Vrouwen
Onvoldoende < 16
Matig 16 – 19
Voldoende 20 – 24
Goed > 24

Borstspiertest

Maar niet voor je de borst nat maakt. In rugligging op een bank moet je een halterstang van 28 kilogram in een vloeiende beweging laten zakken en recht voor je uit drukken.

Beoordeling Mannen & Vrouwen
Onvoldoende < 16
Matig 16 – 19
Voldoende 20 – 24
Goed > 24

Rugspiertest

Ook bij deze test staar je nog een keer de afgrond in. Liggend op je buik over de rand van een kast, met de romp en het hoofd kaarsrecht naar beneden, moet je je rug horizontaal naar boven torsen, 3 seconden vasthouden en zoveel mogelijk herhalen.

Beoordeling Mannen & Vrouwen
Onvoldoende < 11
Matig 11 – 14
Voldoende 15 – 19
Goed > 19

Touwklimmen

Liften en trappen zijn voor watjes. Een touw van 6 meter hoort bij de standaarduitrusting van elke echte (brandweer)man. En sprookjesschrijver Hans Christian Andersen.

Beoordeling Mannen & Vrouwen
Onvoldoende < 3 meter (half touw)
Matig 3 – 6 meter (half touw)
Voldoende 6 meter (heel touw)
Goed > 9 meter (anderhalf touw)

Op de website van onze vuurvechters lees je meer over de selectieprocedure. En als de toelatingseisen voor brandweerman niet zwaar genoeg zijn, kun je altijd nog deze workout van een elitesoldaat aan het fitness-regime toevoegen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.