Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 4 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Train als een elitesoldaat met deze extreme workout

Zwemmen als een Navy Seal, kilometers afleggen met bepakking als een US Army Ranger en rennen als een marathonloper. Dat moet je kunnen om onderdeel te worden van de Air Force Special Ops. Met deze workout van een elitesoldaat kom je een aardig eind op weg.

Iedereen die bekend is met de Navy Seals, weet dat je een krankzinnig trainingsprogramma moet afwerken om bij deze Amerikaanse speciale eenheid te komen. Minder bekend is de Air Force Special Ops, een onderdeel van de Amerikaanse luchtmacht waar ze nog een stapje verder gaan.

Iemand wordt pas aangenomen bij deze eenheid als er een trainingsprogramma van 730 dagen succesvol wordt afwerkt. Vijf dagen per week word je als aspirant elitesoldaat van zes uur in de morgen tot vier uur in de middag afgebeuld. Gemiddeld 75 procent van de deelnemers valt af, terwijl de toelatingseisen om in aanmerking te omen al extreem streng zijn. Wees gerust, er is ook een aangepaste workout.

Het Air Force Special Ops-trainingsprogramma

Voormalig Master Sergeant van de Air Force Charles Harper Hannigan en Brad Borland, bodybuilder en voormalig elitesoldaat, hebben samen een pittig trainingsprogramma samengesteld dat volledig is ge√Įnspireerd is op de workout van de Air Force Special Ops.

‚ÄúVoor een Spec Ops-aspirant is geen enkele dag hetzelfde. De training bestaat uit een mix van cardio, krachttraining en oefeningen voor speciale skills als touwklimmen, lopen met bepakking en¬†opdrachten onder water‚ÄĚ, zegt Hannigan. Met deze workout kun je proeven van het leven van zo‚Äôn aspirant elitesoldaat.

De workout van een elitesoldaat

De workout bestaat uit drie rondes voor beginners en loopt afhankelijk van je fitnessniveau op tot zes rondes. Voel aan wat het beste bij je past, maar de belangrijkste voorwaarde is wel dat je jezelf tot het uiterste dwingt.

Hetzelfde geldt voor de frequentie per oefening. Begin met tien en probeer op te bouwen naar twintig of meer. Onthoud dat je geen elitesoldaat bent en dat ook niet zal worden, dus forceer niet.

1. Dynamische warming-up

2. Krachtcircuit

  • Pull-ups
  • Burpees
  • Push-ups
  • Planks (30 tot 60 seconden)
  • Box jumps

3. Conditiecircuit

Succes.

Liever een Hollywood-acteur dan een soldaat? Check hier dan de eveneens extreme workout van Jason Stathan. En kijk hier hoe je traint bij het Korps Mariniers in Nederland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.