Felix Decavel
Felix Decavel Hebbedingen 4 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit kost de eerste mobiele telefoon ooit die nu 50 jaar oud is

Nee, geen Nokia. De mobiele telefoon waar het eerste draadloze gesprek ooit mee plaatsvond is een Motorola DYNATAC 8000X. Helaas zal het retro-pareltje alleen voor de hipsters met de diepste vintage-portefeuilles zijn.

Gisteren (3 april 2023) was het dag op dag vijftig jaar geleden dat de communicatieve wereld nooit meer hetzelfde zou zijn. In 1973 gebruikte Motorola-ingenieur Martin Cooper zijn draadloze baksteen voor het eerst om concurrent Bell System te bellen met de doodleuke mededeling dat zijn nieuwe, en voor het eerst mobiele, telefoon hen de loef had afgestoken.

In 1984 kwam het prachtige gedrocht voor het eerst de markt op voor een kleine 4.000 dollar, wat vandaag de dag rond de 10.000 dollar zou zijn. En als je de iPhone 14 al duur vond, knijp je de billen maar beter al samen. Want de Motorola DYNATAC 8000X is ondanks een serieuze technologische achterstand, alleen maar in prijs gestegen.

Dit kost de eerste mobiele telefoon ooit

DYNATAC staat voor Dynamic Adaptive Total Area Coverage, een stoere marketingterm voor ‘mobiel’.  Verwacht alleen niet dat je ellenlange telefoontjes zal kunnen plegen tijdens je volgende boswandeling. Het duurt ruim 10 uur om de batterij volledig op te laden, waarna je slechts voor 25 minuten aan de draadloze lijn kan hangen. Maar goed, telefoongesprekken zijn toch niet meer van deze tijd. De Motorola DYNATAC 8000X koop je uiteraard alleen als een soort van persoonlijk museumstuk of als investering.

Het exemplaar in de afbeeldingen hierboven is volgens de eBay-verkoper zo goed als nieuw, met slechts een paar krasjes aan de onderkant. Je krijgt ook alle benodigde accessoires bij de eerste mobiele telefoon ooit, zoals de oplader, de antenne (!) en de batterij.

Meer dan een ton voor de Motorola DYNATAC 8000X

Op het moment van schrijven ligt het hoogste bod op omgerekend 101.171 euro. Daar kun je 99 iPhone 14‘s mee aanschaffen. Maar waarom zou je dat willen als je evengoed met een baksteen kan bellen?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.