Felix Decavel
Felix Decavel Tech 10 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom je de iPhone 14 beter niet naar de Efteling meeneemt

De iPhone 14 is een technisch wonder, maar één van de innovatieve snufjes heeft een onvoorziene bijwerking. Volgens Amerikaanse media zijn de hulpdiensten al meermaals gefopt door een nieuwe feature die de politie uitnodigt voor een dagje Efteling. Onbedoeld, weliswaar. Iets met een achtbaan.

De nieuwe Crash Detection-feature is één van de stokpaardjes van Apple voor de iPhone 14 die sinds 7 oktober bij ons verkrijgbaar is. Wanneer je na een auto-ongeluk bewusteloos bent of onbeweeglijk blijft, dan verwittigt je smartphone automatisch de hulpdiensten. Fantastisch natuurlijk, maar hoe doet de nieuwe iPhone dat?

Hoe werkt de Crash Detection-feature van de nieuwe iPhone?

Volgens Apple zijn er zes afwegingen die de iPhone 14 met behulp van bewegingssensoren maakt. Om de balans op te maken of het nodig is de hulpdiensten in te schakelen, probeert de Crash Detection-feature de volgende data te registreren:

  • Plotse veranderingen in snelheid
  • Abrupte wijzigingen van richting
  • Verhoging of verlaging van de luchtdruk
  • Extreme geluiden (zoals bij een impact)

Die data worden dan getoetst aan de hand van een geavanceerd algoritme dat Apple heeft ontwikkeld op basis van zelf-uitgevoerde crashtesten en publieke gegevens over auto-ongelukken. Een mond vol, maar uiteraard gebeurt dit in minder tijd dan het je gekost heeft om deze zin te lezen.

Met de iPhone 14 naar de Efteling (of andere achtbaan)

Ongetwijfeld doet het lijstje hierboven je denken aan nog iets anders. Misschien moet je bij Apple solliciteren, want bij de ingenieurs in San Francisco kwam het niet in de gedachten op dat achtbanen in principe aan alle voorwaarden van de Crash Detection-feature voldoen. Overigens kunnen pretparkgangers nou niet meteen hun vastgeklampte handen vrijmaken om aan te geven dat ze van een ongeluk gespaard zijn gebleven. Al moeten we het Apple wel nageven dat je ook in een achtbaan gewoon bewusteloos kan zijn.

Mocht je je afvragen hoe zo’n broekzakkentelefoontje vanuit een achtbaan naar de hulpdiensten klinkt, dan kan dat hieronder.

Volgens de journaliste van de Wall Street Journal hierboven, worden politiebureau’s al een paar dagen geteisterd door goed, maar onbedoelde SOS-telefoontjes vanuit rollercoasters over de hele Verenigde Staten. Misschien toch maar die simkaart terug in je oude iPhone stoppen wanneer je de volgende keer naar de Efteling gaat.

Meer over de nieuwe iPhone 14

Wil je weten in welke kleuren de nieuwe iPhone 14 beschikbaar is? Dan kan dat hier. Of weet je al waar de i in iPhone voor staat?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.