Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 10 okt 2022
Leestijd: 1 minuut

Waardoor de gasprijs op het laagste niveau in drie maanden staat

Vorig jaar hadden we ook niet gedacht zo geobsedeerd te zijn door de gasprijs, maar dit behoeft als het goed is geen uitleg. Feit is dat de gasprijzen in Europa zich op het laagste niveau in drie maanden bevinden.

Op dit moment besparen veel mensen op gas, maar dat is niet de oorzaak van de dalende prijs. Een prijs die overigens ook zo weer kan stijgen, al wordt er hard aan gewerkt middels maatregelen. Lees hier alvast wat tips om te besparen.

Gasprijs op laag niveau door weer en aanvoer

De Europese gasprijs staat op dit moment in ieder geval op het laagste niveau in meer dan drie maanden tijd. De prijs gaat onder meer omlaag doordat grote hoeveelheden vloeibaar gemaakt aardgas (lng) momenteel Europa bereiken. Het gaat daarbij om de hoogste aantallen rond dit jaargetijde sinds 2016. Ook zorgt aanhoudend zacht herfstweer er de komende twee weken naar verwachting voor dat er minder gas nodig is om woningen te verwarmen.

De prijs voor een megawattuur gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs noteerde maandagochtend bijna 8 procent lager op ongeveer 144 euro. De gasprijs ligt daarmee ruim de helft lager dan tijdens de pieken die eind augustus waren te zien, geholpen door steeds beter gevulde gasvoorraden in Europa. De prijs blijft wel nog veel hoger dan normaal, door de fors verminderde aanvoer van gas vanuit Rusland.

Maatregelen in Europa

Er worden steeds meer maatregelen in Europa genomen om gas te besparen. Verder is Noorwegen bezig de gasleveringen aan West-Europa te vergroten.

Prijsplafond in 2023

Hoe dan ook heeft de gasprijs invloed op je energierekening. Niet voor niets is er vanaf 2023 een prijsplafond ingesteld door de Nederlandse overheid. En hoe zit het dan met een eventuele compensatie voor die tijd? Lees waarom heel Nederland voor die tijd 380 euro krijgt. Althans, alle huishoudens in Nederland.

ANP/Manners

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.