Stijn Kuster
Stijn Kuster Geld & Carrière 20 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

8 simpele tips om gas te besparen en in energiekosten te minderen

Met de gasprijscrisis waar we eigenlijk al middenin zitten, wil je gas besparen. We geven een aantal logische, maar vooral ook verrassende tips om geld te besparen en Rusland een hak te zetten.

Goed om te weten is dat de Nederlandse overheid aan een plan werkt om minder afhankelijk van Rusland te worden wat betreft gas.

Tips om op gas te besparen

Dat duurt nog wel even, dus moet je zelf creatief aan de slag tijdens de komende herfst- en wintermaanden. Met deze acht tips kun jij al een verschil maken. Ook in je portemonnee.

1. Zorg voor voldoende verse lucht

Dit klinkt wellicht vreemd: ‘Wil je minder gas verbruiken, zet een raam open!’. Toch is het zo. Verse buitenlucht is makkelijker te verwarmen doordat dit minder vocht bevat dan ‘oude lucht’. Hierdoor hoef je minder te stoken. Wanneer je een ventilatie-unit aanschaft, kun je volgens United Consumers gemiddeld 100 tot 140 euro per jaar besparen.

2. Isoleer de leidingen van je cv-ketel

Voordat je warme water van de cv-ketel bij de verwarming is aangekomen, gaat het door buizen heen. Zeker wanneer deze buizen door koude ruimtes lopen, kan hier veel warmte verloren gaan.

8 verrassende tips om benzine dan wel diesel te besparen

Je kunt de leidingen simpelweg isoleren met buisisolatie van de bouwmarkt. Wanneer je ook de retourleidingen isoleert, kun je zo’n 40 tot 70 euro aan gas per jaar besparen. En met de stijgende gasprijzen bespaar je nog veel meer.

3. Plaats radiatorfolie om gas te besparen

Een verwarming geeft warmte af aan de voor- en achterkant. Een deel van de warmte gaat dus verloren doordat je de muur verwarmt. Door radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen, weerkaatst de warmte makkelijker je huis in. Zo bespaar je zo’n 8 tot 12 euro per vierkante meter per jaar.

4. Plaats een ventilator onder je radiator

Naast radiatorfolie kun ook een radiatorventilator zorgen voor een flinke besparing op je gasverbruik. Doordat de warmte middels de ventilator sneller verspreid wordt in je huis, kun je een ruimte sneller verwarmen en verlies je minder warmte aan de achter- en onderkant.

Daarbij kan de warme luchtstroom eerder voor een warm gevoel zorgen, terwijl het wellicht kouder is in je huis. Dankzij zo’n ventilator geef je al snel 180 euro per jaar minder uit aan gas.

5. Koop een gas- en waterbesparende douchekop

Ongeveer 20 procent van al het gasverbruik gaat op aan warm water. Nu kun je korter douchen, en dit moet je ook vooral doen om gas te besparen, maar je kunt nog meer doen in de badkamer.

Gasverbruik, gas, bespraren
(Afbeelding: ANP)

Door je bestaande douchekop te vervangen voor een waterbesparende, kun je zo’n 45 tot 80 euro per jaar besparen (afhankelijk van hoe lang je doucht).

6. Zet een wekker voor het douchen

Deze tip hebben we zelf sinds kort toegepast, en het werkt. Kort douchen is een leuk spel geworden. We begonnen met 2 minuten, en zitten inmiddels op 1 minuut per douchebeurt. Tip: jezelf inzepen voordat je onder de douche stapt. Nog een tip: vooral als je thuiswerkt, hoef je niet iedere dag te douchen. Een washandje is je beste vriend.

7. Gebruik je waterkoker slim

In principe kun je koken zonder dat je gas gebruikt. Kook water met je waterkoker, giet het in een pannetje, doe er een deksel op en je groenten of bijvoorbeeld een eitje koken duurt iets langer. Een ei moet je dan 8 minuten in plaats van 6 minuten in het hete water laten staan. Dat geldt in feite voor alles wat je kookt: het kan vaak zonder gasfornuis. Ook leuk: vaker de barbecue of open vuur gebruiken, ook in de winter.

8. Afwassen in plaats van de vaatwasser

Deze tip om gas te besparen is vooral geschikt voor stellen of alleenwonenden. Gebruik je vaatwasser niet meer, maar was gewoon met je hand af. Scheelt veel. Bonus: samen de afwas doen is nog goed voor je seksleven ook.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.