Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 7 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Het gemiddelde besteedbaar inkomen per woningtype in Nederland

In sommige Europese landen hangt een veel hoger prijskaartje aan de levenskosten dan in Nederland. Toch zijn de verschillen binnen Nederland ook behoorlijk groot, als we kijken naar het gemiddelde besteedbaar inkomen. Niet alleen per leeftijd loopt het bedrag uiteen: ook per type woning zijn de verschillen groot.

Bij een uiteenlopend gemiddeld salaris hoort ook een uiteenlopend gemiddeld besteedbaar budget. Benieuwd wat woningeigenaren versus huurders te besteden hebben?

Het besteedbaar inkomen op basis van woningtype

De cijfers van het CBS liegen er niet om: woningbezitters in Nederland hebben een stuk hoger besteedbaar inkomen dan huurders. En ook tussen huurders onderling zijn de verschillen groot. Zo hebben huurders mét huurtoeslag in Nederland een stuk minder te besteden dan huurders zonder huurtoeslag.

In de onderstaande tabel zie je per type woning hoe groot het bedrag is dat beschikbaar is als besteedbaar inkomen. Het CBS duidt hiermee het netto-inkomen dat beschikbaar is binnen het huishouden voor de zogenoemde consumptieve bestedingen. De consumptieve bestedingen verwijzen op hun beurt naar uitgaven van goederen of diensten die voorzien in de persoonlijke of collectieve behoefte.

Huurders versus kopers

Als we kijken naar het gemiddelde besteedbaar inkomen van alle huishoudens in Nederland, dan ligt dat op een bedrag van 48.400 euro. De mediaan ligt een stuk lager. Die is gelijk aan 39.500 euro. Dit verschil tussen het gemiddelde en de mediaan ontstaat door grote uitschieters in het besteedbaar inkomen, zowel door uitschieters omhoog, alsook naar beneden.

Ook bij eigenwoningbezitters in Nederland liggen de mediaan en het gemiddelde behoorlijk ver uit elkaar. Het gemiddelde besteedbaar inkomen voor huishoudens met een eigen woning bedraagt 62.800 euro, terwijl de mediaan gelijk is aan een bedrag van 54.500 euro. Onder hen zijn er namelijk 131.000 huishouden met een besteedbaar inkomen van boven de 140.000 euro op jaarbasis.

Tussen huurders onderling zien we ook de nodige verschillen in het bedrag dat zij consumptief kunnen besteden. Waar huurders met huurtoeslag het moeten doen met een gemiddelde besteedbaar inkomen van 22.500 euro, heb huurders zonder huurtoeslag ruim 12.000 euro meer te besteden. Zij hebben een gemiddeld besteedbaar inkomen van 34.800 euro.

Type Woning Gemiddeld besteedbaar bedrag Mediaan besteedbaar bedrag
Koopwoning 62.800 euro 54.500 euro
Huurder 29.700 euro 24.800 euro
Huurder met huurtoeslag 22.500 euro 21.200 euro
Huurder zonder huurtoeslag 34.800 euro 29.700 euro
Alle huishoudens 48.400 euro 39.500 euro

Check ook het besteedbaar inkomen in Nederland per leeftijdsgroep.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.