Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Reizen 9 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Zo betaal je nooit meer voor accommodaties als je op reis bent

Bij het zoeken naar accommodaties voor reizen, denk je gauw aan hotels of Airbnb. Het minder bekende HomeExchange baseert zich op een ander principe: woningruil. Dat lijkt me spannend, ik weet niet of ik daar het type voor ben, maar er is maar een manier om daarachter te komen: uitproberen!

Ik heb al vele tientallen keren via Airbnb accommodaties gehuurd. Over de voor- en nadelen van Airbnb is veel geschreven, maar in elk geval is het behoorlijk commercieel. Aan de andere kant van het spectrum heb ik ook een aantal keer gasten ontvangen via Couchsurfing, waarbij mensen letterlijk bij je op de bank komen slapen. HomeExchange zit hier tussenin en in dit artikel beschrijf ik mijn ervaringen ermee.

Nooit meer betalen voor accommodaties als je op reis bent dankzij woningruil
Home Exchange is een community waar je de huizen van je leden kan vinden en boeken. (Afbeelding: HomeExchange)

Vergeet Airbnb: wat is HomeExchange?

Je zou HomeExchange kunnen beschouwen als een grote familie. Als je op reis gaat, vind je het huis van een familielid dat daar woont en ga je bij hen logeren. Je betaalt een jaarlijks bedrag om hier lid van te mogen zijn. HomeExchange is een community en verschaft tegelijkertijd de techniek waarmee je de huizen van je communityleden kan vinden en boeken. Op die jaarlijkse kosten na, kun je het zo low budget maken als je maar wil. Door je eigen huis als ruil- of betaalmiddel te gebruiken kun je in principe onbeperkt gratis verblijven op de reizen die je maakt. Een mooie hippiegedachte. Je jaarlijkse abonnementskosten zorgen er ook voor dat eventuele schades gedekt zijn en je hulp krijgt bij annulering.

Een van de opties waar ik om moet grinniken, is die van de huisdieren. Ik heb zelf geen huisdieren, maar kan er voor kiezen om huisdieren te verwelkomen. Of andersom, kan ik ook voor een huis kiezen waar huisdieren verblijven waar ik voor moet zorgen. Zou ik niet gauw doen, maar anderen juist wel. Leuk, grappig, maakt het absoluut veel persoonlijker en past bij het familie- of vriendengevoel.

Nooit meer betalen voor accommodaties als je op reis bent dankzij woningruil
Mijn zoekresultaten voor Oslo (Afbeelding: HomeExchange)

Punten besteden in plaats van woningruil

Ik zoek een appartement in Oslo om een aantal dagen te verblijven. Home Exchange biedt me de keuze tussen een ‘reciprocal exchange’ of een ‘GuestPoint’ exchange. Bij de eerste optie, de klassieke ruil, ‘betaal’ ik de huur door op de dagen dat ik op reis ben, de eigenaar van het appartement dat ik zal ‘huren’ in mijn eigen huis te laten verblijven. Woningruil dus, een bijzondere gedachte die ook tal van praktische voordelen biedt. Dit verblijf in elkaars huis hoeft overigens niet tegelijkertijd plaats te vinden maar mag ook later. Je kan ook kiezen om te verblijven in iemand’s huis terwijl die thuis is. En andersom. Uiteraard hoeft dat niet, maar hiermee heb je echt de logeerervaring. Bij de tweede optie betaal ik de huur vanuit mijn voorraadje GuestPoints.

Aangezien mijn huis niet beschikbaar is, kies ik voor de optie ‘GuestPoint’ exchange. Er valt dan wel direct een substantieel aantal beschikbare huizen af (ik ga van 62 naar 16). Dus dat is wel een groot nadeel. Maar ook weer niet, want HomeExchange is juist ontstaan vanuit de wederzijds-verblijf-gedachte. Huizen huren met alleen GuestPoints is minder volgens de HomeExchange-filosofie en kruipt weer wat meer tegen Airbnb aan. De communicatie met mijn host voor, tijdens en na de reis verliep heel makkelijk. Direct bij aankomst in het appartement in Oslo krijg ik het gevoel dat ik echt in iemand’s huis logeer. Heel persoonlijk inderdaad. Ik deed dagelijks boodschappen, gebruikte tijdens het koken ook af en toe dingen uit de voorraden van de host. Alles wat ik over had van de boodschappen, liet ik vervolgens weer voor haar achter. Bijzonder om te zien dat mijn host ‘gewoon’ haar MacBook, iPad en sieraden had laten liggen in haar huis.

Nooit meer betalen voor accommodaties als je op reis bent dankzij woningruil
De hal van het appartement in Oslo (Afbeelding: HomeExchange)

Hoe bevalt HomeExchange?

Omdat je het huis van je host zo behandelt als je zou willen dat zij je eigen huis zouden behandelen, gaat het goed. Al zijn er natuurlijk wel verschillen in opvatting daarover, de een is netter dan de ander. Gelukkig is HomeExchange er als intermediair, mocht er toch iets niet goed gaan. Ik vond het spannender dan iets huren via hotel of Airbnb, maar zeker leuker. Ik heb nu alleen nog ervaren hoe het is om bij iemand te verblijven die niet thuis is. Maar het lijkt me zeker ook heel leuk om iemand te hosten terwijl ik thuis ben. Dan kan ik echt de gastheer spelen en mijn bezoeker wegwijs maken in mijn stad. Dit wordt mijn volgende stap!

Conclusie: als je het woningruil-concept van HomeExchange goed wil begrijpen, stel je dan voor dat je bij familie of vrienden gaat logeren. Die al dan niet thuis zijn op dat moment. Of andersom, dat er familie of vrienden in jouw huis komen logeren. Alles rondom dergelijke reizen en verblijven is in die geest en dat maakt het bijzonder en persoonlijk en veel minder commercieel dan bijvoorbeeld Airbnb.

Klik hier om de woningruil-community van HomeExchange te bekijken. Of check de meest gewilde Airbnb-vakantiehuizen wereldwijd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.