Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 17 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

5 Star Wars: Rebels-episodes om vóór Obi-Wan Kenobi te kijken

Voor Star Wars-fans begint het nu echt te kriebelen: Obi-Wan Kenobi gaat bijna in première. Ewan McGregor keert terug als de Jedi Master op 27 mei op Disney+. Om in de stemming te komen, doken wij in een aantal Star Wars: Rebels-afleveringen.

Mocht je alvast enig inzicht willen hebben over Obi-Wans reis tussen Episode III en Episode IV (respectievelijk The Revenge of the Sith en A New Hope) dan is er een aantal fantastische en belangrijke afleveringen van Star Wars: Rebels te zien op Disney+.

In aanloop naar Obi-Wan Kenobi

Voor de gemiddelde Star Wars-fan zijn de films wel genoeg. Het is voor velen al amper te behappen dat er nog een ‘extended universe’ bestaat. Maar die is echt gigantisch: over alleen al Obi-Wan Kenobi zijn niet alleen talloze boeken en comics geschreven, ook komt hij voor in Star Wars: Rebels. Deze animatieserie is mede geregisseerd door Dave Filoni, de Godfather van Star Wars.

obi-wan star wars
Obi-Wan in Star Wars: Rebels (Afbeelding: Disney)

De animatieserie wordt door velen aanbeden. Maar mocht je de parels niet kennen: hier een kleine update.

Order 66 en de Fifth Brother

Hoewel de rol van Obi-Wan Kenobi relatief beperkt is in de animatieserie, geeft die wel een kijkje in de keuken van de Jedi in een periode van een flink aantal jaar na Order 66 (alle Jedi moesten dood). Daarnaast leren we ook de Inquisitors beter kennen, een getrainde groep loyalisten voor de Empire die maar al te graag jagen op Jedi.

Obi-Wan
Gezellig, zo’n groepje Inquisitors. (Afbeelding: Disney)

In Rebels maken we voor het eerst kennis met de Grand Inquisitor en de Fifth Brother. Zij hebben geen enkel probleem om Order 66 uit te voeren, waarbij alle Jedi gedood moeten worden. Dit kwam ook langs in de trailer van Obi-Wan Kenobi en werd flink uitgestippeld in Star Wars: Rebels.

Star Wars: Rebels-episodes om nog even te kijken

Een paar afleveringen van Star Wars: Rebels om nog even te kijken voordat je met Obi-Wan Kenobi begint op Disney+.

1. Spark of Rebellion

In deze Star Wars: Rebels-aflevering wordt de verhouding tussen de Inquisitors met Darth Vader aangehaald. De Grand Inquisitor knielt voor de hologram van Vader en de Emperor. Daarnaast geeft Agent Kallus aan dat een rebel, Kanan Jarrus, een lightsaber gebruikt. En dus op die wijze gevonden kan worden. Het zal leiden tot een tragisch einde voor laatstgenoemde.

Obi-Wan
Jarrus gebruikte niet één, maar twee sabers. (Afbeelding: Disney)

2. Rise of the Old Masters

In deze aflevering van Star Wars: Rebels wordt duidelijk gemaakt dat de Grand Inquisitor zijn eigen manieren heeft om Jedi aan te vallen. Hij verzint de list dat Jedi Master Luminara Unduli gevangen is door de Empire. De laatste Jedi zouden dan uit hun verstopplek getrokken worden. Unduli is echter allang dood en de Grand Inquisitor heeft ‘slechts’ haar lichaam. Het is een nogal donkere aflevering.

3. The Siege of Lothal

Hoewel we weten wat de uitkomst is van Darth Vaders connectie met de Dark Side, is zijn relatie met de duistere kant van de Force in The Siege in volle gang. Zo gebruikt hij zijn macht om Lothal’s minister president Maketh Tua gevangen te houden (ook een rebel) en laat hij andere rebellen aanvallen. En dan laat Darth Vader alsnog Tua vermoorden.

4. Shroud of Darkness

Hier ligt de focus vooral op de Jedi Ahsoka Tano. Voor mensen die de animatieserie niet kennen: ze kwam ook een aantal keer voorbij in The Mandalorian en The Book of Boba Fett.

Obi-Wan Disney+ Star Wars
Rosario Dawson als Ahsoka Tano. (Afbeelding: Disney)

Hoe dan ook is ze verbolgen over het feit dat Anakin Skywalker uiteindelijk Darth Vader is geworden. Toch denkt ze terug aan de tijd dat hij nog lief en zorgzaam was. Ahsoka heeft moeite met het feit dat haar vriend verloren is aan de The Dark Side, iets wat Obi-Wan ongetwijfeld ook zal ervaren in Obi-Wan Kenobi.

5. Twilight of the Apprentice

Als laatste gaan we even diep in de zogenoemde ‘rabbit hole’. Deze aflevering was van groot belang met betrekking tot de Jedi-jagers (Inquisitors) en Darth Vader. De Fifth Brother, Seventh Sister en Eight Brother kwamen hier tot een einde (u weet waarop we doelen). Na deze aflevering waren deze speciale groep van moordenaars ook niet meer van belang voor de Empire.

Er is nog een flink aantal Rebels-afleveringen te kijken met Obi-Wan Kenobi, maar er is het gevaar voor spoilers. Wil je het toch zien? Dan kan dat hier op Disney+.

Obi-Wan Kenobi verschijnt 27 mei op Disney+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.