Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 17 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Nike koopt zelf nep-sneakers bij StockX om punt te bewijzen

De relatie tussen Nike en reseller StockX is al een tijdje niet zo goed. Nu heeft het sportmerk zelf (nou ja, een medewerker of advocaat dan) nagemaakte Jordan-sneakers gekocht bij de reseller, om daarmee een punt te bewijzen. Ja, juridische afdelingen van multinationals gaan ver om hun zin te krijgen.

StockX is een marktplaats en reseller waar je onder meer sneakers vindt die elders zijn uitverkocht. En dan voor hogere prijzen. Dat is een heel korte samenvatting, lees hier wat het bedrijf nog meer doet. De hamvraag: zijn alle schoenen wel echt? Nike claimt nu van niet, terwijl er aanvankelijk helemaal geen twijfel was.

Nike vs. StockX

In feburari startte Nike al een rechtszaak tegen StockX vanwege een Vault NFT-collectie die de reseller lanceerde. Die bestond uit een selectie van digitale weergaven van begeerlijke sneakers, zoals de sacai x KAWS x Nike Blazer Low en de Adidas-samenwerking van Bad Bunny.

sacai x KAWS x Nike Blazer Low, nike, stockx, nep-sneakers
Een van de StockX-NFT’s

Zelf is Nike ook bezig zijn naam te vestigen in de Web3-ruimte. Zo kocht het Amerikaanse sportmerk in 2021 NFT-schoenenbedrijf RTFKT en bracht het onlangs ‘Cryptokicks’ en een AR-hoodie uit. StockX wordt gezien als een onrechtmatige indringer in dit speelveld, die zonder authenticatierechten digitale versies van Nike-schoenen verkoopt. De rechtszaak escaleerde op 10 mei, toen advocaten van Nike bij DLA Piper LLP een document voor de rechtbank indienden waarin stond dat het merk de aanklachten tegen StockX wil versterken.

Naast NFT’s ook nep-sneakers aanpakken

Kort samengevat: Nike is niet tevreden met het verwijderen van de NFT-collectie van StockX, maar richt zich ook op wat het ‘namaakactiviteiten’ noemt. In het document claimt het sportmerk vier paar nagemaakte sneakers, Air Jordans om precies te zijn, bij de reseller gekocht te hebben. Inclusief de Jordan 1 Chicago, waarop een digitaal kunstwerk uit de eerder genoemde Vault NFT-collectie is gebaseerd.

Dit is misschien een beetje laaghartig van Nike, maar welkom in de wereld van de advocatuur. Bovendien zegt het merk dat de aankoop van neps-neakers relevant zijn voor de zaak. In de weerlegging van de oorspronkelijke aanklacht stelt StockX namelijk dat de Vault NFT’s “claimtickets” waren voor Nike-schoenen die waren doorgelicht via een “eigen authenticatieproces dat uit meerdere stappen bestaat”. Nu zou er dus fysiek bewijs zijn, zij het op een heel ander vlak.

Gekissebis wordt persoonlijk

Nike heeft niet specifiek gezegd welke drie andere nep-sneakers het bij StockX heeft gekocht. Ook is niet bekend hoe de schoenen zijn gekocht en hoe er is geverifieerd dat deze schoenen inderdaad nep waren. Zou er een stagiair net zo lang schoenen hebben besteld tot er een namaakpaar arriveerde met de welbekende groene ‘authenticated’ hangtag? Wellicht horen we er later meer over. Het laat in ieder geval zien hoe ziekelijk ver advocaten van grote partijen kunnen gaan om hun punt te bewijzen. Soms is dat ook wel terecht, maar dit lijkt meer op een niet al te chique spel.

sacai x KAWS x Nike Blazer Low, nike, stockx, nep-sneakers
De reactie van StockX op de nep-sneakers

Uiteraard heeft StockX ook weer gereageerd, en het is inmiddels behoorlijk persoonlijk geworden. De reseller noemt de beschuldigingen van Nike een “paniekerige en wanhopige poging” om het Vault NFT-programma in diskrediet te brengen. “De laatste aanklacht van Nike is niet alleen ongegrond, maar ook merkwaardig, gezien het feit dat hun eigen merkbeschermingsteam vertrouwen heeft gecommuniceerd in ons authenticatieprogramma en dat honderden Nike-medewerkers – inclusief huidige senior executives – StockX gebruiken.” Lees hierboven de hele reactie. Dit krijgt ongetwijfeld nog een staartje.

Doet ons een beetje denken aan de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard. Lees hier alle hoogte- en dieptepunten tot nu toe.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.