Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 4 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

NFT-gekte: Nike klaagt StockX aan om crypto-sneakers

Leuk en aardig zo’n NFT, maar het begint een beetje uit de hand te lopen. Hoe zit het met de rechten, bijvoorbeeld? Niet voor niets klaagt Nike de online marktplaats StockX aan.

StockX is een plek waar sneakers doorverkocht worden. Vaak voor hoge prijzen, maar je kunt zo’n beetje alle modellen via deze marktplaats kopen, inclusief limited editions. Veel resellers zijn hier actief. Het bedrijf zelf is zich nu aan het toeleggen op NFT’s, maar daar is niet iedereen het mee eens.

Nike klaagt StockX aan

De Amerikaanse sportkledingfabrikant Nike heeft het online winkelplatform aangeklaagd voor het maken en verkopen van ongeautoriseerde afbeeldingen van zijn sportschoenen. StockX verkoopt de ‘virtuele sneakers’ van Nike als zogeheten non-fungible token (NFT), wat betekent dat ze een digitaal certificaat van echtheid hebben en als het origineel worden beschouwd.

nike, stockx, sneakers, nft, crypto
StockX / Nike

Nike beweert dat de NFT’s van StockX inbreuk maken op zijn handelsmerken en ze consumenten in verwarring brengen. Het sportmerk verklaarde dat StockX vorige maand begon met het verkopen van deze ongeautoriseerde NFT’s van zijn sneakers, waarbij aan kopers werd verteld dat ze deze ‘tokens’ in de toekomst zouden kunnen inwisselen voor fysieke versies van de sneakers.

Meer dan 500 NFT’s

Volgens de aanklacht heeft StockX meer dan 500 NFT’s van het Nike-merk verkocht. Het sportmerk eist een niet nader gespecificeerde schadevergoeding van het winkelplatform en wil dat de verkoop van de NFT’s direct wordt gestaakt. Het concern wil later deze maand zelf een aantal virtuele producten uitbrengen in samenwerking met de digitale kunststudio RTFKT, die het in december heeft overgenomen.

RTFKT / Nike

Digitale certificaten als NFT’s zijn enorm populair geworden en kunnen flinke bedragen opleveren. De NFT van de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey leverde op een veiling 2,9 miljoen dollar op en de eerste broncode voor het World Wide Web van Tim Berners-Lee werd verkocht voor 5,4 miljoen dollar. De koper van de code, die is beveiligd door blockchain-technologie, wordt aantoonbaar de digitale eigenaar van het item.

Steeds meer rechtszaken

Het aantal rechtszaken over NFT’s neemt ook toe. Miramax spande in november een rechtszaak aan tegen regisseur Quentin Tarantino vanwege zijn plan om een NFT van zijn film Pulp Fiction, die hij regisseerde en de studio verspreidde, te veilen. In januari klaagde Hermès kunstenaar Mason Rothschild aan vanwege de verkoop van NFT’s van de Birkin-tassen van het Franse modebedrijf.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.