Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Voetbal 4 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Ziyech gefileerd door analist vanwege deze zeer opmerkelijke actie

Afgelopen zondag werd Chelsea compleet overklast door Manchester City. Na iets meer dan een half uur spelen stond de thuisclub al met 0-3 achter. Zeker niet de comeback waar Hakim Ziyech op gehoopt had. De van Ajax overgekomen middenvelder maakte zijn rentree in de basis, maar zelfs met hem erbij was Chelsea kansloos tegen City. Volgens Graeme Souness was Ziyech zelfs deels schuldig aan de nederlaag.

De Schotse oud-voetballer en trainer Graeme Souness had na afloop flinke kritiek op de man die voor 40 miljoen euro is overgekomen vanuit Amsterdam. In de studio van Sky Sports laat de voormalig Liverpool ster weinig heel van Hakim Ziyech: “Dit is niet hoe grote spelers zich gedragen.” Hiermee doelde Souness op wat de oud-Ajacied deed vlak voor de 0-3.

Flinke kritiek op Ziyech

Hakim Ziyech nam een vrije trap op de helft van Manchester City voor zijn rekening. Zoals we van hem gewend zijn krulde hij de bal met links de zestien in. Helaas voor Chelsea kon Rodri wegkoppen en zo een tegenaanval inluiden. Het lag bij de Londenaren achterin helemaal open. Sterling leek deze gouden kans nog bijna te gaan verprutsen, maar via de paal kon De Bruyne alsnog de derde treffer maken.

Je zou zeggen dat Hakim Ziyech daar niet veel aan kan doen, maar Souness denkt daar anders over. Volgens hem doet Ziyech, op het moment dat Sterling ontsnapt, net alsof hij uitglijdt om zo te verhullen dat hij niet wil terugsprinten. Souness geeft toe dat Ziyech de goal waarschijnlijk niet meer had kunnen voorkomen, maar dat het wel een slecht teken is. Een grote speler hoort dit in zijn ogen niet te doen.

Of de glijpartij van Ziyech daadwerkelijk gespeeld was, is sterk de vraag. In het shirt van Ajax ging de Marokkaans international vaak voorop in de strijd en maakte hij iedere wedstrijd vele kilometers. Niet alleen in aanvallend opzicht, maar ook verdedigend. Zelden was Hakim Ziyech te beroerd om vuile meters te maken en zijn defensieve taken uit te voeren.

Chelsea in de problemen

Zo is de overstap naar Chelsea nog niet helemaal geworden wat Ziyech er van gehoopt had. Door blessureleed kwam de topaankoop niet veel aan spelen toe. Omdat ook de andere aankopen moeite hebben met het vinden van hun vorm, staat Chelsea nu achtste in de Premier League. De club uit Londen heeft zes punten minder dan koplopers Liverpool en Manchester United, en die clubs hebben ook nog eens een wedstrijd minder gespeeld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.