Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 1 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Gratis Formule 1 kijken in 2022: er is nog hoop voor Ziggo-klanten

Op 18 mei 2021 maakte Ziggo bekend dat de Formule 1 gaat verhuizen. Per 2022 neemt de Oranje kabelexploitant met pijn in het hart afstand van Max Verstappen en diens collega’s. De Zweedse Nordic Entertainment Group (NENT) trok de portemonnee en neemt de rechten over. Slecht nieuws voor Ziggo-klanten, of valt dat misschien toch wel mee?

Toen Ziggo onthulde dat het de Formule 1-rechten was kwijtgeraakt, was het bedrijf zeer stellig: de koningsklasse van de autosport gaat per 2022 verhuizen naar een andere zender. Ziggo noemde niet wie de nieuwe eigenaar was, maar wel waarom ze tegen hun wil afscheid moesten nemen van de Formule 1. Uiteraard ging het om geld.

Max Verstappen te duur voor Ziggo

Zoals je in onderstaande tweet kunt lezen, is het financieel niet haalbaar voor Ziggo om de Formule 1 te behouden. Dat Nederland massaal voor de buis zit wanneer Max Verstappen zijn auto start, is blijkbaar niet voldoende. De tarieven stijgen zo hard dat het onmogelijk is om de Formule 1 binnenboord te houden.

De Nordic Entertainment Group blijkt de diepste zakken te hebben. Naar verluidt legt het Zweedse bedrijf 30 miljoen euro per jaar op tafel om de Formule 1 te mogen uitzenden. Daar kan Ziggo, en het eveneens geïnteresseerde RTL, niet tegenop. Door deze wisseling lijkt het erop dat Formule 1 gaat verdwijnen van de kabel. De Nordic Entertainment Group heeft nog geen zenders in Nederland. Het ligt daarom voor de hand dat de Formule 1 per 2022 te zien gaat zijn via Viaplay. De streamingdienst van NENT.

Er is nog hoop voor nederlandse Formule 1-fans

Nu zou je als Formule 1-fan kunnen overwegen om je Ziggo-abonnement op te zeggen. Toch is het aan te raden om daar nog even mee te wachten. Er is nog hoop. Volgens geruchten zijn ViaPlay en VodafoneZiggo nog met elkaar in onderhandeling. De inzet zou zijn om de Formule 1 toch nog gratis door te zetten naar Ziggo-klanten.

Deze mogelijke overeenkomst is logischer dan het klinkt. De eigenaar van de Formule 1, Liberty Global, is ook de grootste aandeelhouder van VodafoneZiggo. Hoewel Ziggo de rechten kwijt is, blijft er dus een sterke link met de sport. In Polen zien we eenzelfde situatie. Daar kunnen klanten van UPC nog steeds gratis Formule 1 kijken, ondanks dat de Nordic Entertainment Group de rechten in handen heeft.

Ziggo houdt de kaken op elkaar

Ook de bron van dit gerucht is behoorlijk interessant. Frederik Middelhoff (van bovenstaande Tweet) heeft zelf geen connectie met Ziggo, maar zijn podcast-collega René Hoogterp wel. Samen maken ze een podcast over de IndyCar. René Hoogterp is een groot liefhebber en kenner van deze Amerikaanse raceklasse. Vandaar dat hij ook bij Ziggo Sport het commentaar mag verzorgen tijdens de races. Het kan dus zijn dat Hoogterp meer weet en dit besproken heeft met Middelhoff.

Dit betalen Formule 1-fans in 2022 voor een ViaPlay-abonnement

Ziggo zelf wil in ieder geval nog geen inhoudelijke reactie geven. Tegenover Totaal TV heeft VodafoneZiggo woordvoerder Gerjan van der Laan laten weten niet in te gaan op speculaties in de media. Ziggo wil niks bevestigen, maar ontkent ook niks. Er is dus nog hoop dat je ook in 2022 gratis Formule 1 kunt kijken bij Ziggo.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.