Thomas Aalderink
Thomas Aalderink UFC 1 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Nieuwe Khabib’ solliciteert met legendarische greep naar titelgevecht

Khabib Nurmagomedov was lange tijd dé dominante man in de UFC lightweight divisie. Sinds het vertrek van The Eagle wordt er hard gestreden om zijn heerschappij over te nemen. Meerdere vechters ruiken hun kans en ook Islam Makhachev duwt zijn neus nadrukkelijk tegen het venster. Tijdens UFC 267 maakte de boezemvriend van Khabib opnieuw indruk.

Islam Makhachev is inmiddels al ruim zes jaar actief in de UFC. Zijn beginjaren bleef hij redelijk onder de radar van het grote publiek. In de schaduw van landgenoot Khabib Nurmagomedov won hij zijn wedstrijden en kroop zo omhoog. Mede door corona verscheen verdween Islam Makhachev lange tijd uit zicht, maar na een afwezigheid van anderhalf jaar is de man uit Dagastan weer helemaal terug.

Islam Makhachev onverslaanbaar in 2021

In maart werd Drew Dobber verslagen met een arm-triangle choke en twee maanden later wurgde hij Thiago Moises. Afgelopen weekend boekte Islam Makhachev ook zijn derde overwinning van het jaar. Dan Hooker was op papier zijn grootste uitdaging tot nu toe. De Nieuw-Zeelander stond zesde in de UFC lightweight divisie. Dit maakte Hooker de op afstand hoogst geplaatste tegenstander die Islam Makhachev tot nu toe was tegengekomen.

Islam Makhachev: broeder en troonopvolger van UFC-legende Khabib

Wat een flinke uitdaging had moeten worden, werd een kort gevecht en een overtuigende overwinning. Islam Makhachev zag na iets meer dan een halve minuut zijn kans. Een kleine opening was genoeg om Dan Hooker op de grond te krijgen. Net als zijn grote voorbeeld Khabib Nurmagomedov is dat precies waar Islam Makhachev zijn tegenstanders wil hebben.

Legendarische Kimura

Uiteraard had Dan Hooker zich hierop voorbereid, maar echt lastig kon hij het zijn tegenstander niet maken. Islam Makhachev nam zijn tijd en liet een fraai staaltje grondvechten zien. Niet met stoten, maar door zich in een dominante positie te werken en het af te maken via submissie. En dat was er niet zomaar eentje.

Het gevecht eindigde uiteindelijk omdat Dan Hooker moest aftikken. De UFC-vechter uit Nieuw-Zeeland had geen keuze. Het was aftikken, of met een gebroken arm de octagon verlaten. Islam Makhachev voerde namelijk de Kimura tot in perfectie uit. Dit is een greep die is vernoemd naar Masahiko Kimura. Deze legendarische judoka bleef dertien jaar lang ongeslagen. Hij versloeg onder andere de grote Hélio Gracie (vader van UFC-mede-oprichter Rorion Gracie). Dit deed hij via de greep die later zijn naam kreeg.

Met deze legendarische Kimura greep boekte Islam Makhachev zijn eerste overwinning op een top 10 vechter uit de UFC lightweight divisie. Dit gebeurde allemaal onder toeziend oog van Khabib Nurmagomedov zelf. De voormalig UFC-kampioen is onderdeel van het team van zijn goede vriend. Mede dankzij zijn instructies en inzicht is ​​Islam Makhachev hard op weg naar een UFC titelgevecht.

Islam Makhachev aast op UFC-titel

Daar solliciteert de man uit Dagestan dan ook openlijk naar. In het interview na afloop is hij vol vertrouwen: “Nu is het tijd. Deze gast is de nummer zes. Nu heb ik recht van spreken. Na negen overwinning op rij ben ik klaar voor een titelgevecht. Deze divisie is in slaap gevallen en ik heb hem weer wakker geschud. Ik ga die riem pakken en jaren in mijn bezit houden”

Khabib: ‘Mijn opvolger sloopt Dustin Poirier en UFC-kampioen Oliveira’

Mocht de UFC er ook zo in staan, dan kan Islam Makhachev ergens in de loop van 2022 rekening houden met een titelgevecht. De vraag is alleen wie zijn tegenstander gaat zijn. Er staat namelijk al een titelgevecht op de planning. Op 11 december tijdens UFC 269 neemt titelverdediger Charles Oliveira het op tegen de man die Conor McGregor twee keer wist te verslaan: Dustin Poirier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.