Willem Leijgraf
Willem Leijgraf UFC 13 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Islam Makhachev: broeder en troonopvolger van UFC-legende Khabib

In het kielzog van UFC-legende Khabib Nurmagomedov volgde een reeks aan vechtersbazen uit Dagestan. Eén van hen is Islam Makhachev. Een Sambo-kampioen die door Khabib al meermaals als toekomstig UFC-kampioen betiteld is. Maar is hij echt goed genoeg om zijn trainingspartner, coach en vriend op te volgen?

Islam Makhachev werd op 27 september 1991 geboren in Makhachkala, Dagestan. Hij verhuisde naar een kleiner dorp en werd daar gezien als een zwakke, stadse jongen. Makhachev moest zichzelf bewijzen en deed dat door te vechten. In de gebergtes van Dagestan werd hij gevormd tot krachtige strijder. Hard werken, stenen sjouwen en door de bergen rennen. Dat heeft Makhachev mede gemaakt tot wie hij nu is.

In de leer bij de familie Nurmagomedov

In het dorp Burshi woonde Islam Makhachev naast de familie Nurmagomedov. Khabib en Islam gingen naar dezelfde school en raakten, ondanks het leeftijdsverschil van drie jaar, bevriend met elkaar. De jongere Makhachev kwam erachter de Khabib werd getraind door vader Adbulmanap Nurmagomedov. Hij sloot zich aan en groeide in de schaduw van Khabib uit tot grote belofte.

De familie Nurmagomedov stond altijd in de hoek bij Islam Makhachev. Vader Abdulmanap voorspelde het al en zei tegen zijn zoon Khabib: “Wanneer jij de octagon zal verlaten, zal Islam herrijzen”. Makhachev en Khabib gingen samen met Abdulmanap naar Amerika en voegden zich bij de American Kickboxing Academy en bleven een front.

Islam Makhachev en Khabib Nurmagomedov: broeders voor het leven

De vriendschap tussen Islam en Khabib gaat verder dan dat. Het zijn door de jaren heen broers van elkaar geworden. Broers die elkaar al het succes van de wereld gunnen en ten alle tijden voor elkaar door het vuur zullen gaan.

In 2010 maakte Islam Makhachev zijn MMA-debuut in Rusland. Hij won het gevecht via unaniem jurybesluit, ging op jacht naar meer en vocht in 2011 vijf keer achter elkaar. Na zes gewonnen gevechten op rij voegde hij zich bij de Russische organisatie M-1.

Strijdend naar de UFC

Makhachev liet zien hoe vaardig hij was op de grond. Hij worstelde zijn weg naar menig overwinning en ook bij de M-1 organisatie bleef hij ongeslagen. Hij won in totaal elf gevechten, waaronder tegen de toen nog ongeslagen Rander Junio.

Khabib: ‘Mijn opvolger sloopt Dustin Poirier en UFC-kampioen Oliveira’

Uiteindelijk bleef Islam Makhachev elf gevechten ongeslagen. Vijf van deze overwinningen kwamen via submission. In 2014 ging hij vriend Khabib Nurmagomedov achterna en tekende hij een contract voor vier gevechten bij de UFC.

In de schaduw van Khabib Nurmagomedov

Makhachev debuteerde in 2015 succesvol in de UFC. Hij versloeg Leo Kuntz via rear-naked choke en maakte de verwachtingen waar. Een klein half jaar later werd de Rus echter met beide benen op de grond gezet. Hij werd bruut knock-out geslagen door Adriano Martins.

Islam ging niet bij de pakken neerzitten. Na zijn harde verlies in de UFC revancheerde hij zich door het WK Sambo in 2016 te winnen. Datzelfde jaar herpakte hij zich ook in de UFC. Hij won van Chris Wade via jurybesluit. Terwijl boezemvriend Khabib zich kroonde tot UFC kampioen en de lightweight divisie domineerde, bleef Makhachev ook winnen.

Makhachev won achtereenvolgens van Nik Lentz (via jurybesluit), Gleison Tibeau (via KO), Kajan Johnson (via submission) en Arman Tsarukyan (via jurybesluit). Hij klopte op de deur van de UFC ranglijst, maar de gevestigde orde durfden de uitdaging niet aan.

De erfenis: Islam Makhachev de toekomstige kampioen?

Vader en zoon Nurmagomedov hadden het al voorspeld. Islam Makhachev kan een grootheid worden en klimt op richting de top van de UFC ranglijst. In 2019 versloeg hij nog een soortgelijke vechter in de vorm van Davi Ramos, maar toen kwam de carrière even stil te liggen.

Uiteindelijk vond Makhachev in 2021 weer tegenstand. Met boezemvriend Khabib in zijn hoek als coach, wist Makhachev indruk te maken. Hij versloeg de Amerikaan Drew Dober via submission. Niet veel later deed hij hetzelfde met Braziliaan Thiago Moises.

Wachten op een top-gevecht

Ondanks dat het niet de grootste namen zijn die Islam Makhachev verslagen heeft, kwam hij in geen van deze gevechten in de problemen. De UFC beloonde hem met plek no. 5 in de ranglijsten. Nu wacht de worstelaar uit Dagestan op een topvechter die het aandurft. Als hij die test ook weet te doorstaan, lijkt de voorspelling van de familie Nurmagomedov definitief uit te komen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.