Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 13 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse oorlogsfilm beleeft zeldzame doorbraak in Amerika

Internationaal succes ligt op de loer voor de Nederlandse oorlogsfilm De Oost. De film van regisseur Jim Taihuttu gaat in bioscopen en op streamingdiensten in Amerika draaien.

Het gaat lekker met het de Nederlandse oorlogsfilms. Na het succes van De Schelde is het nu de beurt aan De Oost. Een doorbraak in het land waar het allemaal gebeurt, is aanstaande. Er wordt wel eens een Amerikaanse remake gemaakt, maar het komt zelden voor dat een Nederlandse film in de Verenigde Staten in originele staat uitkomt.

De Oost naar Amerika

De Nederlandse oorlogsfilm De Oost, over de politionele acties in Indonesië na de Tweede Wereldoorlog, is vanaf vrijdag beschikbaar in Amerika. De film wordt door distributeur Magnolia Pictures tegelijkertijd in Amerikaanse bioscopen en via verschillende streamingplatforms uitgebracht. Dat heeft producent New Amsterdam Film Company bekendgemaakt.

Het is het tweede grote land buiten de Benelux waar De Oost wordt uitgebracht. Het veelbesproken oorlogsepos is vanaf afgelopen week ook te zien in Indonesië. Op streamingplatform Mola.TV is het Nederlandse drama de best bekeken film van het moment.

Nederlandse oorlogsfilm over Indonesische onafhankelijkheidsstrijd

De Oost is de eerste grote Nederlandse oorlogsfilm over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Nederlandse soldaten onderdrukten met harde hand de vrijheidsstrijd van de Indonesische bevolking. Hierbij vielen naar schatting 200.000 doden. De film volgt een jonge soldaat (Martijn Lakemeier) die mede door de wandaden van kapitein Westerling (Marwan Kenzari) begint te twijfelen over het nut en de noodzaak van de strijd.

In Nederland is de film te zien op Prime Video. In een enkele Nederlandse bioscoop is de Nederlandse oorlogsfilm tevens nog te zien.

Controverse

De Oost is overigens geen Nederlandse oorlogsfilm zonder controverse. Al voor de productie van start ging, nam de Federatie Indische Nederlanders (FIN) aanstoot aan het project. Zij maakten zich zorgen dat de Nederlandse oorlogsfilm een eenzijdig beeld van de strijd in Indonesië zou geven. Lees meer in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.