Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

De Oost: brute Nederlandse oorlogsfilm levert controverse op

Maak kennis met De Oost, een controversiële Nederlandse oorlogsfilm die binnenkort eindelijk uitkomt! We zijn bij Manners groot fan van de betere oorlogsfilm. Niet voor niks hebben we onlangs nog de beste oorlogsfilms op Netflix voor je op een rijtje gezet. Het is een genre waar vaak reusachtige budgetten voor nodig zijn. Je tovert niet zomaar een epische veldslag op het witte doek.

Daardoor is het aantal échte oorlogsfilms uit Nederland relatief beperkt. Daarom moeten we het dan ook juist vieren als er een uitzondering op die regel uitkomt. Dat gaat op 13 mei gebeuren in Nederland. Dan komt De Oost uit, niet op Netflix, maar op Amazon Prime Video.

De Oost: Nederlandse oorlogsfilm

Dat is een gloednieuwe oorlogsfilm die eindelijk korte metten maakt met een gapend gat in de filmgeschiedenis. Tot vorig jaar bestond er namelijk geen goede film over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Daar brengt De oost verandering in. Een Nederlandse productie die op de planning stond voor vorig jaar, maar door de pandemie is verschoven richting mei.

Op 13 mei komt de film tegelijkertijd in de bioscopen en op Amazon Prime Video uit. Althans, dat is het plan: of de bioscopen tegen die tijd hun deuren weer mogen openen blijft nog even de vraag.

Indonesische onafhankelijkheidsoorlog

Allemaal leuk en aardig, maar waar gaat De Oost over? De film speelt zich af in 1946. We volgen de jonge Nederlandse soldaat Johan, die samen met honderdduizenden anderen wordt uitgezonden naar Nederlands-Indië. Daar moet hij orde op zaken stellen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog, onder leiding van legerkapitein Westerling.

Ter plekke escaleert de situatie al snel. De legerkapitein slaat door en rekent op meedogenloze wijze af met de lokale bevolking. Johan zit vast in een helse situatie, waarin de lijn tussen goed en kwaad volledig vervaagt.

De regie van De Oost is in handen van Jim Taihuttu, die eerder al indruk maakte met Rabay en Wolf. De hoofdrollen worden vertolkt door Marwan Kenzari (Alladin) en Martijn Lakemeier (Oorlogswinter). Niet de minste namen dus!

Controverse

Het maken van De Oost voelde voor Taihuttu haast als een missie: “Tijdens mijn onderzoek naar de geschiedenis van mijn voorouders van de Molukse eilanden, stuitte ik op een hele oorlog waar ik op school nooit iets over had gehoord en waar in Nederland ook geen films over bestonden. Naarmate ik er meer over begon te lezen en meer ooggetuigen sprak, werd de wens om als filmmaker iets met dit onderwerp te doen steeds sterker.”

Ondanks die intentie ontstond er vorig jaar al controverse rondom de Nederlandse oorlogsfilm. Sterker nog, al voor de productie van start ging nam de Federatie Indische Nederlanders (FIN) al aanstoot aan het project. Zij maakten zich zorgen dat De Oost een eenzijdig beeld van de strijd in Indonesië zou geven.

Toen leek de storm even te gaan liggen, tot 15 november. Toen kwam de eerste teaser voor de film uit. Daarin waren militairen te zien met zwarte uniformen die erg op die van de Waffen-SS leken. Ook werd er een gotisch lettertype voor de titel van de productie gebruikt, en had kapitein Raymond Westerling volgens de FIN een ‘Hitler-snorretje’. De link met nazi-Duitsland leek duidelijk. De Federatie Indische Nederlanders was bang dat de film een onjuist beeld van de KNIL-soldaten zou schetsen, en vroeg om een disclaimer. Producent Sander Verdonk is het niet met dit beeld eens en wil daar niet in mee gaan.

Amazon Prime Video en de bioscoop

Voorlopig blijft het bij een impasse, maar dit verhaal gaat ongetwijfeld een staartje krijgen. Op 13 mei kun je zelf een oordeel gaan vellen. Dan komt De Oost dus zowel in de bioscopen als op Amazon Prime Video uit. De onderstaande trailer toont in ieder geval al een oorlogsfilm die er haast on-Nederlands goed uit ziet! Sowieso is het een mooie kans om jezelf nog eens in de geschiedenis van de onafhankelijkheidsoorlog te duiken. Meer perspectieven en bronnen raadplegen is altijd goed.

Deels Nederlandse oorlogsfilm genomineerd voor Oscar

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.