Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 13 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Arnold Schwarzenegger heeft een boodschap voor niet-gevaccineerden

Veel meer dan in Nederland is Amerika verdeeld tussen gevaccineerden en mensen die niet gevaccineerd zijn. Voor de laatste groep heeft actiefilmheld Arnold Schwarzenegger een boodschap en een metafoor. “Vrijheid brengt verantwoordelijkheden met zich mee.”

De Terminator-acteur is naar eigen zeggen wel klaar met mondkapjeshaters en antivaxers. Net als in Nederland zijn veruit de meeste mensen die met COVID-19 in ziekenhuizen liggen op dit moment niet gevaccineerd.

Niet gevaccineerd? Dan heeft Arnold Scwarzenegger een boodschap voor je

In een gesprek met Alexander Vindman, medewerker van de Nationale Veiligheidsraad, en Bianna Golodryga van CNN, was Arnold Schwarzenegger duidelijk in zijn veroordeling van de verspreiding van verkeerde informatie over COVID-19 en van mensen die denken dat hun acties (of beter gezegd: gebrek aan actie) met betrekking tot het coronavirus geen effect hebben op anderen.

“Mensen moeten nu eens begrijpen dat er een virus is, dat nog altijd mensen doodt”, zegt Arnold Schwarzenegger. “De enige manier om dat te voorkomen, is dat we ons laten vaccineren, mondkapjes dragen, sociale afstand houden en niet alleen maar denken: ‘Mijn vrijheid wordt hier een beetje verstoord.’

‘Vrijheid brengt verantwoordelijkheden met zich mee’

“Vrijheid brengt verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Je kunt niet zomaar zeggen ‘Ik heb het recht om x, y en z wel of niet te doen’ als je een risico vormt voor anderen”, vervolgt Arnold Schwarzenegger zijn boodschap richting mensen die niet gevaccineerd zijn.

“Het is net zoiets als een verkeerslicht, dat op een kruising staat om dodelijke slachtoffers te voorkomen. Je kunt niet zeggen ‘Niemand gaat me vertellen dat ik hier ga stoppen, ik ga er dwars doorheen’. Dan bestaat de kans dat je iemand anders vermoordt.” De laatste vergelijking is misschien niet helemaal kloppend, omdat je bij een verkeerslicht negeren de wet overtreedt, maar de boodschap naar mensen die zich niet gevaccineerd hebben is duidelijk: “Come With Me If You Want To Live”, om met de woorden van Terminator te spreken.

Beluister het hele gesprek hier. En lees in dit artikel meer over de onlangs ingevoerde vaccinatieplicht bij Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.