Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 11 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Ex-werknemer Tesla ziet 134 miljoen dollar verdampen na beroep

Een voormalige werknemer van Tesla won zojuist een rechtszaak tegen het bedrijf met een schadevergoeding van een klein fortuin. Desondanks komt Owen Diaz er bekaaid vanaf. Deels door eigen toedoen boorde hij maar liefst 134 miljoen dollar door zijn neus. En Elon Musk zag het graag gebeuren.

Owen Diaz spande de rechtszaak aan vanwege een consistente, racistische behandeling op de werkvloer. En volgens de ex-werknemer kreeg hij niet alleen te maken met een regelmaat aan racistische verwijten.

Uit de getuigenis bleek onder andere dat zijn departement in de Tesla-fabriek in Californië door andere werknemers ‘de plantage’ werd genoemd, omwille van het grote aantal Afro-Amerikanen die daar aan de slag waren. Verder kreeg de man racistische cartoons toegestopt, en moest hij meermaals ‘terug naar Afrika’. Genoeg voor de rechtbank om Diaz in het gelijk te stellen.

De miljoenenrechtszaak tegen Tesla

In 2021 oordeelde de jury in het voordeel van de aanklager. Tesla moest aanvankelijk 137 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan de voormalige werknemer. Maar de rechter die over de zaak oordeelde, vond dat de jury een veel te groot bedrag had vastgelegd. Hij was echter wel van dezelfde mening dat Tesla aansprakelijk was voor de racistische behandeling. De schadevergoeding werd daarop bijgesteld van 137 miljoen naar 15 miljoen dollar. Diaz ging niet akkoord met de vermindering en spande beroep aan.

Maar helaas pakte dat in het nadeel uit van de aanklager. De rechtbank was er nog steeds van overtuigd dat Tesla meer had moeten doen om het racisme op de werkvloer in te perken. Toch oordeelde de rechter deze keer dat Owen Diaz geen 137 of 15 miljoen, maar 3 miljoen dollar schadevergoeding van Elon Musk zou ontvangen. Een vermindering van 98 procent op het originele bedrag. Volgens de rechter kon Diaz onvoldoende aantonen dat hij langdurige mentale of fysieke schade heeft opgelopen gedurende zijn 9 maanden dienstverband.

Elon Musk: ‘Had geen rooie cent moeten krijgen’

En wat Elon Musk betreft, had de ex-werknemer zelfs geen rooie cent moeten krijgen.

“Indien we nieuw bewijs hadden mogen aanleveren, zou het verdict op 0 dollar uitgekomen zijn. Maar de jury deed wat het kon met de informatie die voor handen was. Ik respecteer de beslissing”, liet de Tesla-CEO op Twitter weten. Diaz daarentegen gaat wederom in beroep tegen de herziene beslissing.

In ieder geval hangt er ook nog een tweede rechtszaak boven het hoofd van Elon Musk en Tesla. En wel om exact dezelfde redenen, in exact dezelfde fabriek in Fremont, Californië. Al zijn die een peulenschil in vergelijking met de schadevergoeding van 258 miljard die gedupeerde Dogecoin-beleggers van Musk eisen. Tijd om het Twitter-logo nog eens om te ruilen als afleiding?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.