Pim Jansen
Pim Jansen Auto's 11 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

3 bedreigingen die de elektrische auto remmen in zijn opmars

De elektrische auto is in opmars, maar tegelijk is er ook een groot aantal beren op de weg. Hoe zit het met grondstoffen voor accu’s? En wat te denken van e-fuel?

Een overzicht van de grootste bedreigingen van de elektrische auto, die vanaf 2035 het alleenrecht zouden moeten hebben in de fabrieken.

Drie bedreigingen van de elektrische auto

Bereid je voor op e-fuel, een tekort aan lithium en torenhoge elektriciteitskosten.

1. E-fuel

Op dit moment is, inclusief productie en al, een elektrische auto nog altijd duurzamer dan een brandstofauto. Maar toch is de productie van accu’s en het winnen van de grondstoffen niet echt milieuvriendelijk. Sommige experts zien dan ook meer toekomst in e-fuel dan in EV’s. Er is steeds meer ontwikkeling op dit gebied. Zo heeft Porsche net een fabriek geopend, maar er zijn veel meer bedrijven actief in deze markt. “Als we volledig gaan produceren, verwachten wij een CO2-reductie van 85 procent ten opzichte van traditionele brandstof”, aldus Frank-Steffen Walliser, hoofd Porsche-Motorsport. De CO2-uitstoot is volgens hem vergelijkbaar (en in de toekomst mogelijk kleiner) met die van een elektrisch voertuig, inclusief het opwekken van stroom en de productie van de accu.

2. Tekort aan lithium

Onze vrienden, buren en collega’s van Want schreven afgelopen week een enigszins fatalistisch artikel. Kort gezegd: we kunnen de elektrische auto in Europa wel vergeten. Nou is dat wat dik aangezet, maar het tekort aan lithium, de belangrijkste grondstof voor het ontwikkelen van accu’s, is zeker iets om rekening mee te houden voor fabrikanten. Daarnaast is het ook nog eens de vraag of dit soort grondstoffen allemaal wel op ethische wijze worden gewonnen in ontwikkelingslanden. Maar goed, daar maalt het kapitalisme niet om. Lees hier meer over het tekort aan lithium.

3. Hoge energieprijzen

Een elektrische auto moet opgeladen worden, en dat kost stroom. Naast een chronisch tekort aan onderdelen en een wijdverspreide daling van het beschikbare inkomen hebben ook de stijgende elektriciteitsprijzen een aanzienlijke impact op de verkoop van elektrische auto’s. Als de trend zich doorzet, bestaat ook de vrees dat er een domino-effect zal optreden onder investeerders in bijvoorbeeld oplaadfaciliteiten, waardoor elektrische auto’s minder aantrekkelijk worden. “De explosie van de elektriciteitsprijs zou een acuut gevaar kunnen worden voor de overgang van voertuigen, en we moeten er verdomd voorzichtig mee zijn”, zei econoom Stefan Bratzel eind 2022 in The Guardian.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.