Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 5 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is de échte reden van Elon Musks hondenstreek op Twitter

Iedereen op Twitter heeft dit weekend een snelcursus gekregen: hoe laat je miljoenen mensen tegelijk met hun ogen rollen? Maar de tenenkrommende actie was geen onschuldige aprilgrap. Een smeuïge rechtszaak is de echte reden waarom Elon Musk het Twitter-logo heeft omgeruild voor dat van Dogecoin.

Schijnmanoeuvres in de pers en tactisch geplande media-afleidingen zijn het brood van elke spindoctor. Maar ook Elon Musk heeft er kaas van gegeten. Op 31 maart probeerde de Twitter-CEO een rechtszaak te laten vallen, waarin hij ervan wordt beschuldigd Dogecoin als piramidespel te hebben gebruikt. Drie dagen later veranderde de miljardair het Twitter-logo in dat van de meme-coin. Geen laattijdige aprilgrap dus, maar een regelrechte middenvinger.

De rechtszaak tegen Elon Musk voor 258 miljard dollar

Beleggers beweren dat Musk de crypto-munt gedurende twee jaar artificieel opvoerde, alvorens de prijs bewust te laten crashen. In die periode steeg de prijs van Dogecoin met 36.000 (!) procent, maar de voorbije crypto-winter kelderde de koers meer dan aanzienlijk. Volgens de aanklagers zou de Twitter-baas zijn macht op social media hebben misbruikt om nietsvermoedende mensen te laten investeren in Dogecoin.

En aangezien Elon Musk meer dan waarschijnlijk een gigantische hoeveelheid van de cryptovaluta bezit, kan hij natuurlijk met één druk op de knop de prijs danig beïnvloeden. Bijvoorbeeld door een grote kwantiteit in één keer van de hand te doen. De gedupeerden eisen daarom een schadevergoeding van 258 miljard dollar.

Maar de advocaten van Elon Musk zeggen dat er “niets onwettigs is aan het tweeten over een legitieme cryptocurrency”. De rechtbank moet de zaak beschouwen als fantasierijke fictie van gefrustreerde investeerders. De aanklagers wijzen er echter op dat de Twitter-CEO vorig jaar toegaf dat Dogecoin eigenlijk geen echte, intrinsieke waarde heeft.

It’s a hustle, oplichting”, zwichtte de miljardair na lang aandringen van de comedians op Saturday Night Live. Klopt, het gaat inderdaad om een sketch, al kan je niet ontkennen dat Elon Musk op het einde volledig uit zijn – vrij pover gespeelde – rol valt.

Twitter krijgt Dogecoin-logo: crypto schiet omhoog

Vooralsnog is het niet bekend of de rechtbank in zal gaan op het verzoek om de rechtszaak tegen Elon Musk te schrappen. Maar de rechter en de schuldeisers hebben zich ongetwijfeld verslikt in de koffie bij het openen van hun Twitter-account afgelopen weekend, toen ze ineens een hond linksboven in hun scherm zagen. Voor een 1 aprilgrap was het in ieder geval te laat.

“Zoals beloofd”, klonk het op 3 april toen het Twitter-logo (permanent of niet?) werd omgeruild. Dogecoin schoot wederom de hoogte in, zoals gebruikelijk bij een eenvoudige tweet van Elon Musk over de meme-coin. De prijs van de crypto-munt steeg ruim 25 procent in de voorbije vijf dagen en lijkt die positieve trend door te zetten.

elon musk, doge, twitter, dogecoin, prijs, logo, rechtszaak
De prijs van Dogecoin schoot de hoogte in. (Afbeelding: Google)

Hoe dan ook zullen de aanklagers en de rechtbank deze schijnbaar onschuldige logo-switch met nog krommere tenen aanschouwd hebben dan de rest van de wereld. Maar of de rechtstreekse middenvinger Elon Musk ook zal helpen in de rechtszaak, valt uiteraard te betwijfelen. In het verleden kwam de Twitter-CEO nog goed weg. Nu zou hou hij wel eens de gebeten hond kunnen zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.