Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 5 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze gin uit de Noorse bossen is een ware smaakexplosie

In de wilde bossen van Noorwegen ontwikkelde Stig Bareksten een botanische gin, die hij op smaak bracht met 26 verschillende lokale botanicals. De krachtige en uitgebalanceerde smaak maakt dat Bareksten Gin de perfecte basis is voor cocktails maar ook zelfs uitstekend puur te drinken is.

Deze week werd Bareksten Botanical Gin in Nederland geïntroduceerd en de meesterdistilleerder Stig Bareksten kwam speciaal hiervoor naar Amsterdam. Manners proefde zijn gin en sprak uitgebreid met de bijzondere Noorse geestelijk vader van de naar hem vernoemde drank.

In deze gin proef je de Noorse bossen

Persoonlijk drink ik nooit pure shots sterke drank, omdat ik niet hou van het scherpe en branderige mondgevoel. Voor Bareksten Botanical Gin maakte ik een uitzondering. De rijke geur doet fruitig aan en een voorzichtig eerste slokje streelt mijn tong. Zacht! Je proeft kruiden, specerijen en fruit. Terwijl we proeven, legt Stig uit dat hij een veelheid aan botanicals gebruikt, waaronder jeneverbes, koriander, angelica, kamille, vlierbloesem, kardemom en kaneel. Veel van die ingrediënten groeien in de Noorse bossen, waar Bareksten gemaakt wordt.

Deze gin uit Noorwegen is een ware smaakexplosie
Bareksten Botanical Gin brengt de Noorse bossen naar Nederland (Afbeelding: Bareksten)

De gin heeft een alcoholpercentage van 46%, wat aan de sterke kant is. Ondanks dat geeft hij een veel delicater en aangenamer tonggevoel dan de meeste andere gins. Je proeft het ambacht. Een andere reden waarom Bareksten zich zo zacht en zoet gedraagt in de mond, is het gebruik van het frisse lokale Noorse water. Dit water heeft van nature al een zachte en zoete smaak. Het ligt voor de hand om te zeggen, maar je proeft de Noorse bossen. Ook de zwarte fles (gemaakt van gerecycled glas) versterkt het gevoel dat je iets bijzonders uit de donkere Noorse bossen in handen hebt.

Bareksten won gouden medaille

Stig Bareksten werd ooit twee keer tot beste bartender van Noorwegen uitgeroepen. In 2016 kwam hij op het idee om zijn eigen gin te lanceren en sindsdien maakt hij met veel succes gedistilleerde dranken zoals een aquavit, een absint, een kruidenbitter en meerdere gins. Wij vinden de Bareksten Botanical in elk geval erg lekker en zijn dan ook niet verbaasd om te horen dat hij verschillende prijzen heeft gewonnen sinds de lancering, waaronder de ‘World’s Best Gin’ bij de International Wine and Spirits Competition in 2017.

Deze gin uit Noorwegen is een ware smaakexplosie
Stig Bareksten stopte de ziel van de bossen in West-Noorwegen in zijn gin (Afbeelding: Bareksten)

Bareksten Botanical Gin is verkrijgbaar bij de betere slijterij (adviesprijs € 39,99) en verschillende (cocktail)bars in Nederland, zoals Law & Order, Feijoa, Café Cómodo en Hendrix in Amsterdam en Calaboose in Rotterdam. Meer over Bareksten vind je op Barekstenspirits.com.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.