Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Gezondheid 29 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

10 dingen die je absoluut (niet) moet eten als je wil afvallen

Even eerlijk mannen. Waarschijnlijk heb je deze zomer al een paar keer je zwembroek uit de kast gehaald en voelde je toch lichte teleurstelling. Je hebt bij lange na geen obesitas, maar het zou toch wel iets strakker mogen. Wij stellen voor dat je in dat geval gewoon voor het hoogst haalbare moet gaan: een sixpack. De zomer is pas net begonnen dus als je goed je best doet lig je, dankzij deze tips, in augustus al me een wasbordje op het strand.

1. Geraffineerde suikers zijn een no-go

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat te veel suiker eten niet goed voor je is. Toch is het praktisch onmogelijk om suiker compleet te verbannen. Het zoete goedje vind je namelijk in bijna alles en dat is prima, zolang je maar probeert om geraffineerde suikers te vermijden. Deze zijn namelijk zo bewerkt dat ze geen enkele voedingsstoffen meer bevatten. Dit betekent overigens niet dat je los kunt gaan met de natuurlijke variant, want suiker blijft gewoon suiker.

2. Eiwitten, eiwitten en nog meer eiwitten

We hebben het nu al zo vaak gezegd, maar we doen het gewoon nog een keer: zorg dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Dit zijn namelijk de bouwstenen van je spieren, dus je begrijpt dat deze van essentieel belang zijn bij het kweken van een sixpack. Wil je precies weten waarom eiwitten zo belangrijk zijn, klik dan hier. vervolgens kun je hier terecht om te lezen hoe je voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Een sixpack kweken in 10 minuten? Je doet het zo

3. Ga voor volkoren

Pasta, brood, rijst, couscous, het maakt niet uit. Wat je ook eet, ga altijd voor de volkoren variant. Deze bevatten namelijk aanzienlijk meer vezels dan niet volkoren graanproducten. De vezels zorgen voor een goede darmwerking en geven je langer een vol gevoel. Beide punten zijn belangrijk als je wil afvallen en dus ook bij het zichtbaar maken van je wasbordje.

4. Laat die andere sixpack links liggen

We begrijpen dat er op een mooie zomerse dag niets gaat boven een koud biertje. Helaas kun je dit beter niet doen als je snel resultaat wil zien van je keiharde training. Alcohol droogt je uit en dat is precies wat je niet wil. Om snel en effectief richting een sixpack te gaan moet je goed gehydrateerd blijven en daar gaat alcohol je niet bij helpen.

5. Ga langs de groenteboer

Zeg maar ‘hallo’ tegen je nieuwe beste vriend: de groenteboer. Door meer groente en fruit te eten in plaats van snelle koolhydraten krijg je de juiste voedingsstoffen binnen, zonder de nadelen. Als je voor een sixpack gaat moet groente en fruit de basis zijn van je dieet. Ze geven je de energie die je nodig hebt, maar zorgen tegelijkertijd ook voor een gezond lichaam en een goede spijsvertering.

6. Bewerkte voedingsmiddelen

Wil je een wasbordje, dan moet je in de gaten houden wat je allemaal eet. Bij bewerkte en voorverpakte voedingsmiddelen weet je nooit precies wat je allemaal binnenkomt. Meestal staan deze producten ook nog eens stijf van suiker, zout en de verkeerde vetten. Maak daarom zo veel mogelijk zelf. Op die manier heb je volledige controle over wat je naar binnen werkt.

7. Een wasbordje heeft water nodig

Goed drinken is belangrijk voor iedereen, maar dat geldt nog eens extra voor mensen die sixpack aan het kweken zijn. Vocht is nodig om afvalstoffen af te voeren en zorgt ook nog eens een voller gevoel. Daarnaast hebben je spieren vocht nodig, vooral als je veel traint. Zorg er daarom voor dat je minimaal twee liter water per dag drinkt.

8. Vetten, maar dan wel de juiste

Vet heeft bij velen een negatieve associatie, maar dat is deels onterecht. Je lichaam heeft vet namelijk zeker nodig, zolang je maar de juiste vetten binnenkrijgt. Dan hebben we het natuurlijk over onverzadigde vetten. Deze vind je in vette vis (haring, zalm, makreel), noten, zaden, maar ook in avocado’s.

Zeker bij het werken aan een sixpack is het belangrijk om op te letten hoeveel vet je binnenkrijgt. Je wil tenslotte niet dat je harde werk verscholen blijft liggen achter een laagje buikvet.

9. Het gaat niet alleen om wat je eet, maar vooral om wanneer

Wie zijn wasbordje mooi zichtbaar wil maken, moet mikken op een zo laag mogelijk vetpercentage. Je zult dus moeten afvallen en je lichaam moeten ombouwen tot een effectieve verbrandingsmachine. Dat doe je door regelmatig te eten, het liefste iedere drie uur. Zo is je lichaam constant bezig met het verbranden van vet en zal er dus minder worden opgeslagen.

Zo krijg je dat laatste beetje buikvet eindelijk weg

10. Vul aan waar nodig

Het internet staat tot de nok toe vol met poedertjes, pillen en andere supplementen. Als je een goed dieet volgt, heb je deze in principe niet nodig. Mocht je toch een keer een tekort hebben aan een bepaalde voedingsstof of een hele zware workout achter de kiezen hebben, dan kun je dit aanvullen.

Het is daarom altijd een goed idee om een pot eiwitpoeder in huis te hebben. Deze is namelijk zeer belangrijk bij het kweken van een wasbord. Meer daarover lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.