Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Eten & Drinken 2 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Alcohol en afvallen: kan je blijven drinken tijdens een dieet?

Kun je afvallen en alcohol blijven drinken? Word je er echt dikker van of valt het allemaal wel mee? Afvallen lukt alleen als je bewust eet en voeding vermijdt die veel calorieën bevat. Alcohol is altijd een discussiepunt geweest, maar er is één definitief antwoord en wel deze.

Alcohol is ongezond. Punt. De persoon die jou het tegendeel wil bewijzen, moet eens goed bij zichzelf te raden gaan. Diëtisten raden het je daarom ook af tijdens een dieet  alcohol te drinken, maar dan rest de vraag: ‘Hoe funest is dat ene glaasje wijn nou?’

Wat doet alcohol met je lichaam

Alcohol heeft veel verschillende effecten op het lichaam. Denk maar aan de koppijn die een kater voortbrengt, dat is niets meer dan een verschijnsel van uitdroging. Net als de kater, is het ook goed om de onderstaande zaken te weten.

Lege calorieën

Alcohol is een verwennerij, wat betekent dat je het niet te vaak moet nuttigen. Alcohol bevat vooral lege calorieën. Dit zijn calorieën die geen voedingswaarden bevatten. Geen van deze calorieën voegen iets toe aan je dieet en worden omgezet in energie. Het lichaam kan er niets mee, de calorieën moeten toch verbrand worden, daarom wil het lichaam er direct van af. De calorieën die je op andere wijze hebt vergaard, door bijvoorbeeld te dineren, blijven achter in het lichaam.

Zodra alcohol in het lichaam komt, breekt de lever het af tot azijnzuur. Dit is toxisch voor het lichaam. Het lichaam is erop ingesteld om dit zuur als eerste van het lichaam te scheiden. Pas daarna worden de calorieën die je eerder die dag hebt binnengekregen afgebroken.

Vet zuur

Je lichaam verbrandt de energie uit het azijnzuur, nog voor het andere energie verbrandt uit bijvoorbeeld voedingstoffen. Omdat je lichaam de energie uit het azijnzuur beschouwt als overtollig, worden de dingen die je eerder hebt gegeten (vooral koolhydraten) omgezet in vet.

Bier en bitterballen

Nu je dit weet, zou je zeggen dat je tijdens een avondje stappen niets meer moet eten, maar het is erg lastig om die bitterbal te laten lichaam als je lekker hebt zitten pimpelen. Dit heeft ook een reden. Je krijgt meer honger van alcohol. Je raakt niet vol van de lege calorieën die je lichaam binnenkrijgt, waardoor je gaat hunkeren naar eten.

Je hebt echter allang calorieën binnengekregen door het nuttigen van alcohol. Toch heb je honger. En als je dan toch in een bar bent, dan is een schaal nachos of bordje bitterballen snel besteld.

Als je met mate hebt gedronken, zul je ook merken dat je de volgende ochtend vaak met grote trek wakker wordt. Vanwege de kater heb je ook meer zin in vet eten. Door alcohol kan je bloedsuikerspiegel veranderen en door de uitdrogingsverschijnselen krijg je sneller trek en vet en zout eten. Het is goed voor de kater, maar minder voor je dieetschema.

Suiker in alcohol

Je gaat dus meer eten en je eet vooral ‘slechte’ dingen tijdens een avondje drinken. Dat helpt niet, maar bedenk ook dat een glas bier of wijn ook genoeg calorieën bevat. Het verschilt per drankje dat je drinkt, maar in alcoholische versnaperingen zitten veel (toegevoegde) suikers die je dieet niet ten goede gaan komen.

Alcohol remt verbranding

Het is erg genoeg dat je vet opslaat tijdens een goed avondje stappen, maar wist je dat alcohol de vetverbranding remt? Het lichaam heeft bepaalde mineralen nodig om vetten te verbranden, maar alcohol onttrekt deze mineralen. Hierdoor blijven de vetten langer hangen in je lichaam.

Conclusie

Kun je afvallen en alcohol drinken? Het antwoord mag duidelijk zijn. Je gaat je dieet niet helpen als je (veel) alcohol drinkt. Je kunt als je echt gezond wil leven het beste alcohol in zijn geheel verbannen uit je dieet, maar zij die zich nog een beetje willen verwennen moeten het volgende weten:

  • Skip de hapjes, hoeveel honger je ook krijgt, onthoud dat dit geen gegronde trek is. Je vult het lichaam namelijk al met calorieën en houdt reeds vergaarde calorieën langer vast door te drinken. Die bitterballen moet je laten staan.
  • Stel een limiet. Je mag best een paar glaasjes wijn drinken over de avond. Zolang je maar afspraken met jezelf maakt. Drink tussen door genoeg water en spreid de glazen alcohol uit over de avond.
  • Zet het glas op tafel. Een glas bier of wijn is geen verlengde van je arm.  Als je niet constant een glas of flesje in je hand hebt, zul je minder veel gaan drinken.
  • Verban shotjes uit je leven. Twee redenen: shots drink je vaak niet een keer op de avond en bestaan vaak uit een en al suiker. Het is het eerste soort drankje dat je meteen mag afslaan als je wil afvallen. Bovendien je bent geen student meer, dus vraag jezelf af in hoeverre het je avond gaat verrijken.
  • Lees ook het artikel: ‘Dit moet je zeker niet drinken als je wil droog trainen’ 

Meer tips

Wil je vol overgave gaan afvallen, maar weet je nog niet waar je moet beginnen of heb je extra inspiratie nodig. Lees hier dan snel verder, wij hebben een dossier opgesteld dat je alles vertelt over gewicht verliezen en effectief sporten.

Makkelijk Afvallen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.