Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 28 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Het wagenpark van Willem-Alexander: deze auto’s rijdt de koning

Willem-Alexander heeft door zijn functie en familie heel wat bijzondere en mooie auto’s kunnen rijden. Maar welke bolides heeft de koning van Nederland nu in bezit? Zijn ‘wagenpark’, tot zover bekend, uitgelicht.

We zien de koning zelden zelf rijden. Vaak zit hij achterin en wordt hij gereden door een chauffeur. Toch reed hij vorig jaar nog in een auto, al was dit niet zijn eigen bolide.

Het wagenpark van Willem-Alexander

Deze twee auto’s zijn naar verluidt wel van de koning. En die cabrio tellen we er dan ook maar gewoon bij. De koets laten we maar even achterwege, simpelweg omdat daar niet meer in gereden wordt. De Rolls Royce Wraith krijgt wel een eervolle vermelding, te weten dat zijn trouwauto was.

Audi A8 L

De Audi waarin Willem-Alexander het vaakst te zien is, is een Audi A8 L. De auto is speciaal voor de koning gebouwd bij Remetzcar. De carrosseriebouwer plaatste 45 centimeter aan extra aluminium tussen het voor- en achterportier. Dit zorgt voor meer beenruimte en een lengte van 5,72 meter.

Willem Alexander, koning, wagenpark, auto's
(Afbeelding: ANP)

Naast verlengd is de auto ook gepantserd. Dit zorgt voor een gewicht van 3725 kilogram. Om al deze kilo’s op gang te brengen, heb je flink wat vermogen nodig. De Audi van de koning heeft een 4.2 liter V8 dieselmotor met 385 pk en 850 Nm koppel.

Tesla Model X

Enige tijd geleden werd Willem-Alexander gespot in een Tesla Model X met grote 22 inch velgen. Of hij de auto (nog) in bezit heeft, is onbekend. Opvallend is dat de APK van desbetreffende EV inmiddels verlopen is en hij nog steeds in bezit is van de eerste eigenaar.

Elon Musk, Tesla, FSD, zelfrijdende auto, EV
(Afbeelding: Tesla) (Afbeelding: Tesla)

Het gaat om een Tesla Model X P90D met een vermogen van 241 kW (328 pk) en 525 Nm koppel. Het was destijds (2016) een van de eerste Model X’en in Nederland. Waar de luxe elektrische auto is gebleven, is een raadsel.

DAF Kini (Willem-Alexander)

De DAF Kini is niet van Willem-Alexander, maar staat in het DAF museum in Eindhoven. Toch is de auto wel degelijk een koninklijke bolide. Bij de geboorte van de koning in 1967 kreeg de Oranjefamilie de Kini van DAF. Op de auto staat zelfs ‘Willem-Alexander’ geschreven.

Willem Alexander, koning, wagenpark, auto's
(Afbeelding: DAF)
Willem Alexander, koning, wagenpark, auto's
Onze koning en toekomstige koningin in de koninklijke DAF Kini (Afbeelding: ANP)

De auto is in de basis een DAF 32, aangepast door de Italiaanse ontwerper Alassio Michelotti. Onder de motorkap ligt een kleine luchtgekoelde tweecilinder boxermotor, goed voor zo’n 30 pk. Vorig jaar reed Willem-Alexander tijdens Koningsdag samen met zijn dochter, prinses Amalia, in de meer dan 55 jaar oude cabriolet.

De auto’s van Elon Musk

Van het wagenpark van onze koning naar de auto’s van ‘s werelds rijkste man. Check ze hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.