Stijn Kuster
Stijn Kuster Eten & Drinken 25 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

5 caloriebommen die van Koningsdag de ultieme ‘cheat day’ maken

Koningsdag, de dag dat heel Nederland oranje kleurt, veel mensen feest vieren en er bij voeding meer aandacht wordt besteed aan de oranje kleurstof dan aan voedingswaarden. Vijf caloriebommen die op je staan te wachten. Aan jou om ze vermijden of ze in te zetten als cheat meal.

Hoewel je zeker moet genieten van de feestdag, kun je wellicht sommige oer-Hollandse snacks beter vermijden als je aan het afvallen of droogtrainen bent. Aan de andere kant is dit natuurlijk de ultieme cheat day, dat gezonde leven komt 28 april wel weer.

Vijf oer-Hollandse caloriebommen tijdens Koningsdag

Als je wil afvallen gaat het er in ieder geval hoeveel calorieƫn je aan het eind van de dag gegeten en verbrand hebt. Een ongezond of calorierijk voedingsmiddel kan prima in een gezond dieet passen. Zoals altijd: geniet, maar met mate.

1. Kapsalon

Het is misschien wel dĆ© guilty pleasure en het meest calorierijke gerecht van Nederland, de kapsalon. Hoewel het vlees, shoarma, van oorsprong niet Nederlands is, komt de combinatie van friet, shoarma, kaas en salade uit Rotterdam. Volgens Het Voedingscentrum bevat een kapsalon van zoā€™n 440 gram in totaal 1184 kcal. Wil je jouw poging tot afvallen niet storen tijdens Koningsdag, skip deze snack dan na al dat bier.

2. Oranje tompouce

Een voordeel dat een kapsalon heeft ten opzichte van veel andere oer-Hollandse snacks, is dat het goed vult. Zo heeft een oranje tompouce ā€“ net als een normale ā€“ al zoā€™n 259 kcal, zonder dat het echt een verzadigd gevoel geeft.

HEMA Tompouce ipa
Hema maakt I.P.A. gebaseerd op de Oranje tompouce. (Afbeelding: HEMA)

Daarbij is het gebakje een hele opgave om op te eten. Voor je het weet zit je neus onder het room en ligt de glazuurlaag naast je bord. Niet alleen de calorieƫn zijn dus een reden om voor mini-tompoezen of iets gezonds te gaan. Aan de andere kant hoort die kliederboel er natuurlijk ook gewoon bij. Maar net in wat voor stemming jij die dag bent.

3. Paprikachips

Tijdens Koningsdag zetten veel mensen paprikachips op tafel, want de kleur is oranje. Je kunt heel wat calorieƫn te besparen door deze snack te skippen.

koningsdag, snacks
(Afbeelding: Pixabay)

Ook voor chips geldt: het vult niet goed, maar zit wel boordevol calorieƫn. Per 100 gram krijg je 538 kcal binnen.

4. Bier

Koningsdag, feesten en bier. Drie woorden die in april maar wat vaak in een zin worden genoemd. Toch kan je qua calorieƫn beter je biertje laten staan. Wat je natuurlijk niet doet tijdens deze cheat day.

koningsdag, bier, duurder, hoeveel, inflatie, 2021
(Afbeelding: Unsplash)

Een biertje van 33 cl bevat 145 kcal, na een paar bier lopen de calorieĆ«n dus snel op. Je kunt ā€“ wanneer je Ć¼berhaupt alcohol wil drinken ā€“ beter kiezen voor een mixdrankje met een frisdrank zonder calorieĆ«n als Cola Zero. Neem je bijvoorbeeld wodka met een zero frisdrank, dan krijg je 80 kcal per drankje binnen. Check ook de Lowlander Tompouce Ale, het ultieme Koningsdag-biertje.

5. Oranjekoeken

Oranjekoeken zijn hetzelfde als Roze Koeken, maar dan gemaakt voor Koningsdag. Hoewel je met 0,5 gram vezels per koek van 55 gram bijna niet het gevoel hebt dat je wat gegeten hebt, is zoā€™n koek goed voor 234 kcal. Een echte caloriebom dus!

HEMA dropt ultiem Koningsdag-biertje: Lowlander Tompouce Ale

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.