Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 17 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Het wagenpark van Boris Johnson: brute Range Rover en trage auto’s

Boris Johnson treedt af als premier van Groot-Brittannië. Het spraakmakende figuur had voor zijn politieke carrière een hele andere baan, waardoor hij een bijzonder wagenpark met onverwachte auto’s heeft.

De premier was autojournalist en recenseerde verschillende modellen. Hoewel zijn reviews veel kritiek opleverde op internet, heeft de Britse politicus in ieder geval een bijzondere relatie met auto’s.

Het wagenpark van Boris Johnson

Bij een ex-autojournalist verwacht je geen standaard wagenpark. Wel sportief sturende auto’s, leuke klassiekers of bijzondere youngtimers. Maar opvallend genoeg gaat het bij Boris Johnson met name om vergroening.

1. Tesla Roadster

De eerste auto is zowel een toekomstige klassieker als een groene auto. De Tesla Roadster is de eerste auto van het Amerikaanse merk en een erg bijzondere verschijning.

Tesla Roadster, boris johnson, wagenpark
(Afbeelding: Wheelsage)

Van de EV in zijn wagenpark zijn slechts 2.500 exemplaren gebouwd, elk voorzien van een 251 pk elektromotor. De topsnelheid bedraagt 201 kilometer per uur en de nul-naar-honderd-sprint legt-ie af in 3,9 seconden. De actieradius is ongeveer 390 kilometer.

2. Nissan Leaf

In het geval van Boris Johnson had de auto beter de Nissan Leave genoemd kunnen worden, verwijzend naar de Brexit en zijn eigen aftreden. Desondanks is het een erg opvallende auto om als premier in te rijden.

(Afbeelding: Wheelsage)

Een van de burgerlijkste auto’s uit zijn wagenpark beschikt over een 30 kWh accupakket waarmee je zo’n 172 kilometer kan rijden. De accu is gekoppeld aan een elektromotor met 109 pk. Hiermee sprint de EV van 0 naar 100 kilometer per uur in 11,5 seconden. De topsnelheid ligt op 144 kilometer per uur.

3. Toyota Previa GX

Onbekend is of Boris Johnson deze auto nog heeft, maar opvallend is-ie zeker. Zijn groene Toyota Previa GX van de eerste generatie wordt gekenmerkt door zijn oubollige design dat wel erg praktisch is. Door zijn gigantische binnenruimte kan je er wel een feestje in geven.

Boris Johnson, auto's, wagenpark
(Afbeelding: Wheelsage)

Onder de motorkap van de Boris Johnson-minivan ligt naar verluidt een 2.4 liter viercilinder benzinemotor. Oerdegelijk, maar niet snel. Met zijn 132 pk sprint de minivan van 0 naar 100 kilometer per uur in 13,4 seconden. De topsnelheid van 170 kilometer per uur valt niet eens tegen.

4. Mitsubishi Outlander PHEV

Een andere kolos in het wagenpark van Boris Johnson is de Mitsubishi Outlander PHEV. De auto die in Nederland populair werd door zijn 0% bijtelling heeft een hybride aandrijflijn en kan dus (deels) elektrisch rijden.

Boris Johnson, auto's, wagenpark
(Afbeelding: Wheelsage)

De 2.0 liter benzinemotor levert samen met de elektromotor 203 pk (2015 – 2017). Van 0 naar 100 kilometer per uur sprint de wagen in 11 seconden. De topsnelheid ligt op 170 kilometer per uur.

5. Toyota Mirai

Een nog opvallendere en groene auto is de Toyota Mirai, een waterstofauto van de Japanse fabrikant. Boris Johnson heeft niet de nieuwste generatie, maar kocht het model al in 2015.

(Afbeelding: Autovisie)

Over de nul-naar-honderd-sprint doet het bijzondere model zo’n 9 seconden. De topsnelheid bedraagt 179 kilometer per uur. Op een tank waterstof van 122 liter kan je zo’n 502 kilometer rijden.

6. Citroën AX

Alsof het niet bescheidener kon, zet Boris Johnson een Citroën AX in zijn garage. De kleine hatchback is alles behalve een presidentiële auto.

(Afbeelding: Wheelsage)

Onder de motorkap van de AX van Boris Johnson ligt naar verluidt een 1.4 benzinemotor met 75 pk. Al is niet 100 procent zeker welk model de premier in zijn wagenpark heeft.

7. Jaguar XJ

Als premier van Groot-Brittannië werd/wordt Boris Johnson rondgereden in een Jaguar XJ. Een typische Engelse luxewagen.

Luxe auto, Jaguar XJ,
(Afbeelding: Wheelsage)

Vermoedelijk gaat het hier om het model met de 5.0 liter V8 voorzien van supercharger. Met een vermogen van 550 pk sprint de Brit in 4,6 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. Het versnellen stopt pas bij 280 kilometer per uur.

8. Rover Abio Sentinel

Staat er dan ook nog een brute wagen in zijn wagenpark? Jawel, een kogelvrije Range Rover Abio Sentinel.

Range Rover Abio Sentinel, boris johnson, wagenpark, auto's
Range Rover Abio Sentinel (Afbeelding: Ranger Rover)

Ook deze wagen is niet snel. De gepantserde wagem sprint in 9,8 seconden naar de 100 kilometer per uur. Verdere specificaties zijn wel indrukwekkend. Lees hier meer over de wagen.

De auto’s van Joe Biden

Ook de Amerikaanse president heeft een bijzonder wagenpark. Klik hier om zijn auto’s te bekijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.