Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 13 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Het dieet van een CrossFit-kampioen: dit at Mat Fraser om in vorm te blijven

Zeg je Mat Fraser, dan zeg je een voedingspatroon om bang van te worden. Nu hij gestopt is met CrossFit deelt de fitste man ter wereld zijn hele voedingsschema.

Mat Fraser won in 2016, 2017, 2018, 2019 én 2020 de CrossFit Games, de meest prestigieuze wedstrijd op gebied van CrossFit. Nog nooit schreef iemand zoveel overwinningen van deze wedstrijd op zijn naam en daarom mag Mat zich de fitste man ter wereld noemen.

Bij iemand die zoveel vraagt van zijn lichaam, hoort natuurlijk ook een flinke bak met eten. Die energie moet immers ergens vandaan komen. Mat Fraser onthulde tegenover Men’s Health UK wat hij op elke trainingsdag weg moest krijgen om in vorm te blijven, en daar valt onze mond toch wel even van open.

Gepensioneerde CrossFit-kampioen vertelt

Inmiddels is Mat Fraser met ‘pensioen’ (dat kondigde hij begin dit jaar aan) en doet hij dus niet meer mee met CrossFit-wedstrijden. Wanneer hij in deze video over zijn volledige voedingspatroon dan ook al het eten van één dag onder zijn neus geschoven krijgt, zegt hij: “Het is allemaal zeer calorierijk voedsel, het zijn veel koolhydraten. Ik heb al een tijd lang niets dit spul gehad, maar het ziet er goed uit.”

Mat Fraser noemt zichzelf niet bepaald een grote eter. In de video laat hij meerdere keren weten dat hij het haat om overdag vol te zitten. Ook houdt hij niet van ontbijten, en daarom is het juist zo knap dat de CrossFit-kampioen dit allemaal op dagelijkse basis naar binnen wist te schuiven.

Dit at Mat Fraser elke dag om in shape te blijven

08:00 – Ontbijt

De CrossFit-kampioen begon elke dag met een flinke kom yoghurt met granola en bessen. Uiteraard begon hij elke dag met een kopje sterke koffie, zodat er genoeg cafeïne in zijn lichaam zat om de ochtend door te komen.

De volgende maaltijd volgde een uur daarna. Dit was meestal een kom met aardbeien, een bagel met cream cheese, scrambled eggs en bacon. Alles om volledig fueled te zijn voor de eerste training van de dag.

Direct na de training – Lunch

Maaltijd nummer drie is direct na de intense training. Deze maaltijd bevat een flinke portie geroosterd brood met avocado en plakjes kipfilet of kalkoenfilet, met daarnaast twee appels in stukjes gesneden. Deze maaltijd moest genoeg energie geven voor de derde workout van de dag, meestal een flinke cardio-sessie in de thuisgym van de CrossFit-kampioen.

19:00 – Avondeten

Rond zeven uur ‘s avonds zat Mat Fraser aan tafel voor “a giant plate of food“. Dit was overigens altijd een heel normale maaltijd, vertelt Mat. Denk aan een stuk vlees, groentes en een koolhydraatbron. Vaak was dat laatste een grote berg witte rijst.

Na het avondeten en tussendoor

Naast de grote avondmaaltijd at Mat Fraser alleen nog makkelijke snacks als een banaan met pindakaas en jam. Al ontkent hij ook niet dat hij ‘s nachts wel eens in de keuken stond voor een eiwitreep of om een portie kip klaar te maken. “Ik heb het gewoon in mijn hoofd zitten dat ik niet kan slapen op een lege maag. Een volle maag helpt mij aan een beter nachtrust.”

En nee, dit was nog niet alles. Tussen de grote maaltijden door dronk Mat ook nog twee eiwitshakes, at hij een Snickers voor snelle koolhydraten, en rondom de trainingen gingen er ook nog een aantal andere energy bars doorheen. Je moet er wat voor over hebben om CrossFit-kampioen te worden en blijven.

De fitste man op aarde, Mat Fraser, deelt zijn succes ‘geheimen’

Men's Health UK

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.