Sander van den Berg
Sander van den Berg Gezondheid 7 sep 2018

De fitste man op aarde, Mat Fraser, deelt zijn succes ‘geheimen’

Het is hem weer gelukt; voor het derde jaar op rij is Mat Fraser gekroond tot de fitste man op aarde, tijdens de 2018 CrossFit Games. De beste man is zelfs zoveel CrossFittiger dan de rest van de competitie, dat hij tijdens het laatste onderdeel al verzekerd was van de winst. Het geheim achter zijn succes vertelt hij nu zelf.

Voordat we de geheimen gaan vertellen, even dit: die Mat Fraser is eigenlijk wel een knetter mooie baas hè. Dat je gewoon zoveel beter (is natuurlijk relatief, maar hij is het wel) bent dan de rest, dat je gewoon doodleuk de kracht achter jouw succes uit de doeken doet. Kan hem het schelen, hij wint toch wel. Oké, hoe komt het volgens Mat zelf dat hij zijn concurrenten voor blijft?

Analyseren en zoeken naar zwaktes

Elk jaar nadat de CrossFit Games zijn afgelopen, bekijkt Fraser het scorebord en de beelden terug om potentiële zwakheden te identificeren. Na de 2016 editie waren het deadlifts. Vervolgens bracht hij voor drie maanden lang zes uur per week door met het trainen van de lift, waardoor zijn Personal Record aanzienlijk toenam. Na vorig jaar besloot hij zich te focussen op zwemmen, wat zich dit jaar terugbetaalde met een vierde plaats op de Madison Triplus. Dit is een 500 meter lange zwempartij, een paddle van 1000 meter en een run van 2000 meter. Oftewel: bijzonder vermoeiend.

Dit jaar hield Fraser een document bij waarin hij elk onderdeel van de Games specifiek beschrijft. Wat het inhield, op welke plek hij in dat onderdeel eindigde, wat hij leuk vond, wat hij niet leuk vond, waar hij goed in was en wat hij moet verbeteren. Op deze manier wilt hij achterhalen wat hij niet leuk vindt en waar dus indirect een zwakte kan liggen. Zijn tactiek? Beter worden in dat onderdeel zodat het automatisch leuker wordt en tijdens de volgende editie geen struggle is.

Zoek de competitie op

In 2015, na een rampzalige finish in de sprintevenementen, besloot Fraser zijn techniek te verbeteren. Maar er waren nogal wat obstakels op zijn weg. “Ik wist niet waar een sprintwork-out uit bestond, “zegt hij. “Ik wist niet hoe ik het moest opwarmen, hoeveel herhalingen of sets, of hoe een cooling-down te doen.”

Dus begon hij te oefenen met het lokale middelbareschool hardloopteam. Ben Bergeron, zijn coach in die tijd, schrijft in zijn boek: “Hij stapte uit een omgeving waarin hij comfortabel en dominant was (CrossFit) om te worden gesloopt door een paar middelbare scholieren.”

Ook al is hij de drievoudige. fitste man ter wereld, Fraser zegt dat hij nog steeds dezelfde manier van denken benadert. Hij traint nu vanuit CrossFit Mayhem, in Cookeville, Tennessee, omringd door specialisten die hem gemakkelijk kunnen overtreffen binnen hun vakgebied. “Ik ben altijd op zoek naar een scenario waarin een training een catastrofale uitkomst voor me kan hebben. Want op die manier moet ik denken: welke stappen moet ik nemen om dat te corrigeren?”

Omarm je zenuwen, maar houd je focus onstoorbaar

“Ik ga meestal redelijk gespannen naar wedstrijden,” zegt Fraser. Tot het moment dat hij mag gaan knallen, is hij vaak nerveus. En dan echt nerveus nerveus, tot het punt waarop hij in de atletiekzaal kotst. En wanneer hij begint aan zijn onderdeel verdwijnen de zenuwen niet, maar Fraser beheerst het vermogen om ze productief te gebruiken. Dit komt deels dankzij het gefocust blijven gedurende de hele competitie. “Veel van die jongens maken graag een grapje als ze niet bezig zijn. Ik sta meestal niet in die groep.”

Deze focus is een fundamenteel onderdeel van Frasers leven, zelfs tijdens de voorbereiding. In tegenstelling tot veel andere elite CrossFitters is hij niet sterk aanwezig op Instagram, hoort hij niet bij CrossFit-groepen op Facebook en gebruikt hij ook Reddit niet. Focus is het keyword. Check ook deze docu-serie waarin hij dieper ingaat op zijn prestaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Men's Journal

Reageer op artikel:
De fitste man op aarde, Mat Fraser, deelt zijn succes ‘geheimen’
Sluiten