Redactie
Redactie Gezondheid 9 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

CrossFit: wat is het precies en hoe werkt het?

WOD, AMRAP, EMOTM! Zegt je niets? Geen probleem. CrossFit is voor veel mannen geen onbekende term meer, maar op de vraag wat het nu precies is, weten velen geen antwoord te geven. We leggen het daarom haarfijn voor je uit.

CrossFit is in de jaren ’90 in het leven geroepen door Amerikaanse gymnasten Greg en Lauren Glassman. In 1996 werd de allereerste, volledig op CrossFit gerichte sportschool geopend in Californië. De trainingsmethode is het populairst in de VS, maar ook in ons kikkerland wint het steeds meer terrein. In elke uithoek van het land worden tegenwoordig zogenoemde CrossFit-boxen geopend.

Dat CrossFit alleen nog maar populairder wordt, is niet te ontkennen. De trainingsmethode combineert fitness, atletiek en gymnastiek door verschillende oefeningen samen te voegen op zeer hoge intensiteit. Rustig wakker worden op de loopband is er dus absoluut niet bij.

De kern van CrossFit is feitelijk dat je in een korte tijd veel verschillende oefeningen doet, waarbij je lichaam alleen functionele bewegingen maakt. Denk hierbij aan rennen, gooien, springen, tillen, klimmen, duwen en trekken. Tijdens een CrossFit-training wordt er gebruik gemaakt van bijvoorbeeld: zakken zand, tractorbanden, klimrekken en kettlebells. Dit is overigens de ideale CrossFit-training voor beginners. ?

Hoe is een crossfit-training opgebouwd?

Warming-up: iedere training begint met een korte warming-up, waarbij de spieren worden opgewarmd en de hartslag omhoog wordt gebracht. Hierbij kun je beginnen met bijvoorbeeld dribbelen, rek- en strekoefeningen en het lopen op handen en voeten.

Technische gedeelte: na de warming-up volgt één van de belangrijkste onderdelen van de training. In dit moment van de work-out worden alle bewegingen aangeleerd. Hoelang dit duurt, hangt natuurlijk af van de ervaring van alle crossfitters in de ruimte. Niet alle bewegingen zijn voor iedereen even makkelijk uit te voeren, dus goed opletten is een vereiste.

WOD: WO-wat? WOD staat voor niets meer en niets minder dan Workout of the Day. Dit is het meest intensieve deel van de training. Dit gedeelte is iedere training weer compleet anders ingedeeld. De ene keer doe je binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk rondes van oefeningen achter elkaar moet uitvoeren (AMRAP – As Many Rounds As Possible), de andere keer moeten alle oefeningen afgerond zijn binnen een zo snel mogelijke tijd (AFAP – As Fast As Possible).

Cooling down: vaak is er na de WOD nog een cooling down. Dit is belangrijk om je lichaam enigszins bij te laten komen van de intensieve training. Ook kan er gekozen worden om meer aan lenigheid of mobiliteit te werken.

CrossFit wordt vaak geassocieerd met competitie. Dit is niet zo gek, aangezien CrossFit zich hier ook uitstekend voor leent. Op een whiteboard in de CrossFit-box, worden alle tijden individueel genoteerd, waar een winnaar uitkomt. Het wedstrijdelement kan zorgen voor veel extra motivatie. Als beginner hoef je hier natuurlijk niet direct aan mee te doen. Benieuwd naar de workouts van de fitste man op aarde? Crossfitter Mat Fraser legt het in deze documentaire haarfijn aan je uit.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.