Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 26 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Vintage camper is nu spotgoedkope occasion voor deze zomer

Het is lente, maar wij zitten stiekem alweer te fantaseren over de zomer. Er staat immers een roadtripje voor de boeg, al is het nog maar de vraag welke kampeerwagen onze reisgenoot wordt. Als occasion vonden we deze iconische, doch spotgoedkope camper die zichzelf aandraagt als kandidaat.

Wij zijn niet vies van een avontuurlijke roadtrip. Eerder bouwden wij onze Volvo om tot camper voor slechts 800 euro. Daarin hebben wij later een ruim 4.000 kilometer lange reis door Zweden gemaakt. Net als onze zelfgeknutselde camper, blijken droomhuizen daar in het hoge noorden ook spotgoedkoop.

Commer FC 1500 uit 1975

Hetzelfde kan gezegd worden voor de occasion die nu in Wormerveer te koop staat. Een leek die naar de afbeeldingen kijkt, zal direct denken aan het beroemde ‘hippiebusje’, maar dat is een Volkswagen T1. Deze camper is een minder bekende Commer FC 1500.

Commer was tussen 1905 en 1979 vrachtwagenfabrikant. Het merk produceerde legervoertuigen, maar ook op bedrijfsbusjes en vrachtwagens. Ook werden sommige modellen als camper geleverd. Zo ook deze Commer FC 1500, die gedurende zijn bestaan verschillende namen kende. Zo werd het model in 1975 omgedoopt tot SpaceVan.

Apk-plicht van de tweedehands camper vervalt bijna

1975 is ook het geboortejaar van het exemplaar dat wij in dit artikel bespreken. Een oudje dus, maar dat kent voordelen. Zo betaal je geen wegenbelasting meer en wanneer de occasion in 2025 vijftig kaarsjes mag uitblazen, vervalt de apk-plicht. Dat scheelt, want op dit moment is de apk verlopen. Dat betekent wel dat als je deze zomer nog op vakantie wil met de camper, je nog even aan moet kloppen bij de keurmeester.

Gelukkig rijdt de occasion wel, zo stelt de verkoper. Hard zal het overigens niet gaan. Het viercilindertje perst er met moeite 79 pk uit, waarmee het de bijna 2.100 kilogram wegende camper moet voortbewegen.

Prijs van de occasion

Het zijn de kastjes, de twee slaapplekken, het keukentje en het in hoogste verstelbare dak die verantwoordelijk zijn voor alle kilootjes. Zoals je leest, is het een ware camper. En dat voor de schappelijke prijs van 6.000 euro. Een avontuurlijke occasion voor een avontuurlijke vakantie.

Deze camper is de duurste Volkswagen-occasion van Nederland

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.