Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Nieuwe Spider-Man film ontketent echtelijke ruzie Marvel en Sony

Het is officieel erg stil rondom de toekomst van Spider-Man op het witte doek. Achter de schermen is het echter allesbehalve rustig. Papa Marvel en mama Sony hebben ruzie, zo blijkt uit interne bronnen, al gloort er licht aan het einde van de MCU-tunnel.

In de comics is Peter Parker op dit moment een dertiger met een baard, volwassen baan en in sommige tijdlijnen zelfs kinderen. Oftewel: Marvel Studios kan nog wel even vooruit met Tom Holland, die komende zomer 28 wordt.

Waar blijft de volgende Spider-Man?

Toch blijft de situatie omtrent Spider-Man wat films betreft behoorlijk onzeker. Nee, er dreigt niet opnieuw een scheiding tussen de vader en moeder die Sony Pictures en Marvel Studios zijn, maar de twee ouders zijn het allesbehalve met elkaar eens over de toekomst van Spider-Man in het MCU.

Eind dit jaar is het drie jaar geleden dat No Way Home uitkwam, het multiverse-spektakelwerk waarin de vorige twee Peter Parkers terugkeerden om Tom Holland te hulp te schieten. De film eindigde met een Peter Parker die dankzij de magie van Doctor Strange eindelijk weer zijn anonimiteit terug heeft gekregen. Terug naar de kleinschalige, sympathieke friendly neigbourhood Spider-Man, in plaats van alsmaar groter wordende stakes en multiverse-ongein.

Tom Holland Spider-Man toekomst films
(Afbeelding: Sony Pictures)

Althans, dat is de visie van Marvel Studios. Dankzij meerdere bronnen wisten we al dat de studio het maar niet eens kan worden met Sony Pictures, de partij die de filmrechten van Spidey in handen heeft. Nu is duidelijk hoe extreem de plannen voor het iconische personage uiteen lopen.

Sony wil multiverse-explosie

Sony wil namelijk volgens interne bronnen voor Spider-Man 4 niet terug naar de basics, integendeel: de Japanse gigant wil weer voor een gigantische scope gaan, met opnieuw een rol voor de vorige Spider-Men en multiverse-ongein.

Daar komt ook nog eens een complicerende factor bovenop: Tom Holland zelf. Die heeft namelijk al meermaals in interviews benadrukt dat hij niet zomaar zal tekenen voor een nieuwe film.

Hij heeft maar voor drie films getekend, waarmee de vierde dus een verlenging van zijn contract zou zijn, en Holland heeft uitgelegd dat hij zijn rol alleen opnieuw op zou pakken als het juiste verhaal voorbij komt.

Goed nieuws en bekende gezichten

Gelukkig is er een update te melden: naar verluidt zijn Marvel en Sony zo goed als rond voor een nieuwe deal, met enkel verhaaltechnische onenigheden als laatste drempel.

Sterker nog, volgens een gereputeerde leaker die zichzelf HolyField News noemt is die drempel al zo goed als genomen. Neem dit nieuws met een voorzichtige korrel zout, maar naar verluidt gaat Peter Parker inderdaad weer in actie komen op een street-level niveau.

Dus: kleinschalig, lokaal. Spider-Man 4 staat volgens die leaker op de planning voor begin 2026. Oftewel, Marvel Studios krijgt zijn zin, maar volgens meerdere bronnen staat daar wel wat tegenover. Sony wil namelijk een breed scala aan in eigen films geintrociueerde personages naar het MCU brengen: Venom, Kraven the Hunter, Mysterio en Norman Osborn.

Miles Morales en Daredevil

Sterker nog, naar verluidt wil het bedrijf de vierde film zelfs aangrijpen om Miles Morales te introduceren, de geliefde zwarte Spider-Man uit de comics en games. Een mooie plan B voor als Tom Holland alsnog afhaakt. En, saillaint detail: Sony wil naar verluidt nog steeds dat de film een multiverse-achtig einde krijgt. Een belangrijk detail, want bronnen wijzen erop dat Sony die opening wil gebruiken om in latere films alsnog Tobey Maguire en Andrew Garfield terug te brengen. Een troef die Sony eigenlijk al voor Spider-Man 4 wilde inzetten, maar waar Marvel Studios volgens bronnen een stokje voor heeft gesteken.

Spider-Man films bioscoop Miles Morales
Miles in Across the Spider-Verse (Afbeelding: Sony)

Ook weten insiders te melden dat Marvel Studios-baas Kevin Feige voor de vierde Spidey-film niet Jon Watts wil inschakelen, maar Drew Goddard. Een als je het ons vraagt perfecte keuze voor een kleinschaligere Spider-Man, want Goddard stond ook aan het roer bij de Daredevil-serie van Netflix.

Waar rook is…

Maar goed, zelfs als deze bronnen geen onzin spuiten kan het nog steeds om oude of ondertussen al geschrapte plannen en wensen gaan, dus neem al het bovenstaande ‘nieuws’ met een korrel zout. Waarschijnlijk kom je het dichtst bij de waarheid door tussen de regels door te lezen, en terugkerende gelekte elementen op een rijtje te zetten. Welke cocktail we begin 2026 daadwerkelijk te zien gaan krijgen, gaan we pas later horen. Maar waar rook is, is vuur…

Check in de tussentijd ook het laatste nieuws over de opvolger van Daniel Craig als James Bond, want dat wordt waarschijnlijk een superster uit de Marvel-stal!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.